Potrivit ediției a doua a eCommerce Insights 2025, realizată de MerchantPro, în ciuda contextului geopolitic și socio-economic dificil, piața locală de eCommerce a arătat o reziliență ridicată și o capacitate bună de adaptare, marcând o creștere de 8%, semnificativ superioară creșterii economice (1%), aliniată cu evoluția retailului total (+8,4%, potrivit INS, pentru primele unsprezece luni din 2024).
La nivelul anului 2024, valoarea pieței a atins un nou record, în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, cu perspective de creștere și în 2025, peste nivelul de opt miliarde de euro.
Estimările Statista relevă faptul că valoarea medie a achizițiilor online realizate de către un client online, în 2024, a fost de circa 857 de euro.
Specialiștii notează că, în timp de 55% dintre români au cumpărat cel puțin o dată online pe parcursul anului trecut, cumpărătorii din mediul rural alimentează creșterea printr-o adopție superioară celor din urban, unde eCommerce-ul a devenit deja parte din stilul de viață.
Datele analizate de platforma locală de soluții SaaS pentru eCommerce, MerchantPro în cadrul analizei de piață eCommerce Insights, arată că regiunile cu cea mai slabă acoperire a comerțului electronic rămân Oltenia (38,4%) și Sud Muntenia (39,5%), iar zona cea mai activă este București – Ilfov, cu 64,1%. Celelalte regiuni istorice ale țării se situează în jurul mediei de 55%.
Conform analizei de specialitate, o treime dintre tranzacțiile efectuate în 2024 au fost achitate cu cardul, iar metodele alternative precum Revolut Pay și Apple Pay devin din ce în ce mai populare.
În acest context, Generația Z este segmentul de cumpărători care preferă platformele mobile, achiziționează pe baza conținutului video și acordă importanță sustenabilității.
De asemenea, tot mai mulți consumatori aleg să cumpere de pe marketplace-uri mari și aleg un magazin online în funcție de criterii care le asigură o experiență convenabilă și transparentă. Astfel, cel mai important factor pentru 41% dintre respondenți este livrarea gratuită, în timp ce 27% apreciază descrierile detaliate ale produselor. Totodată, aproape un sfert dintre români (24%) evită magazinele cu taxe ascunse, iar returul gratuit contează pentru 21%. În plus, 15% preferă opțiuni flexibile, cum ar fi plata la livrare sau livrarea directă la domiciliu.
Clasamentul categoriilor preferate de produse este condus de ‘Frumusețe și produse de îngrijire (Beauty), care a depășit popularitatea segmentului Fashion, fiind opțiunea de achiziții online pentru 64% din public. În același timp, Farma se bucură de popularitate superioară categoriei-vedetă a ultimului deceniu, Electronice.
La nivel general, piața eCommerce din România este polarizată între jucătorii mici, numeroși și flexibili, și companiile mari, care controlează o mare parte din venituri.
Datele centralizate relevă faptul că 98,3% dintre companii sunt mici, însă generează doar 41% din cifra de afaceri a sectorului. Companiile mari, deși reprezintă doar 0,025% din total, aduc o treime din veniturile pieței, iar companiile medii-mari (50-249 angajați) au înregistrat o creștere accelerată de 31,6% în cifra de afaceri.
Potrivit sursei citate, 64% dintre români cumpără de pe site-uri internaționale, în principal pentru prețuri mai mici, iar aproape jumătate (47%) apelează la acestea pentru produse care nu sunt disponibile în magazinele locale.
Studiul eCommerce Insights 2025 analizează pe larg și tendințele care conturează piața, precum impactul AI, deschiderea granițelor odată cu intrarea în Schengen, concurența marilor jucători regionali, dar și schimbările de legislație sau ascensiunea soluțiilor ”as a Service” (XaaS) în comerțul electronic.
MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din eCommerce din România și Europa, prin funcționalități competitive de eCommerce, servicii profesioniste de suport și soluții personalizate, adaptate necesităților specifice de dezvoltare.