„`html
Acțiuni de Mediu Împotriva Citi în New York
Activistii de mediu din New York continuă să desfășoare o campanie de acțiune directă împotriva uneia dintre cele mai influente bănci din oraș, Citi, acuzând această instituție de contribuția sa la criza climatică. Nemulțumiți de finanțarea pe care Citi o oferă afacerilor poluatoare, activiștii au lansat o campanie denumită „vara căldurii”, care include proteste, distribuirea de pliante și o campanie de presiune online.
În fiecare săptămână, zeci de protestatari se adună la sediul strălucitor al Citigroup din Lower Manhattan pentru a cere o schimbare a politicii de investiții în combustibili fosili, inspirându-se din acțiunile similarilor activiști europeni care au abordat băncile mari din zona euro.
Până în prezent, aproape 600 de persoane au fost reținute în timpul protestelor și acțiunilor de ocupare din New York. În luna iunie, patru grupuri de activiști – Climate Organizing Hub, New York Communities for Change, Planet Over Profit și Stop the Money Pipeline – au inițiat o campanie împotriva Citi, colaborând cu multe alte organizații.
„Ne-am întâlnit cu ei timp de ani de zile și aveam senzația că nu progresăm,” a declarat Jonathan Westin, unul dintre organizatorii protestelor, care a promis că va continua campania până când Citi își va schimba politica. „Am simțit că trebuie să le aducem problema în față.”
Finanțarea Proiectelor de Energie Poluantă
Explorările de petrol și gaze din Arctic, Amazon și fundul mării, alături de centralele termice, minele de cărbune și instalațiile de gaze naturale lichefiate, au beneficiat de mai mult de 6,9 trilioane de dolari din partea băncilor începând cu 2016. Acesta a fost anul în care a fost semnat Acordul de la Paris, care își propune să mențină creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius.
În 2023, cele mai mari 60 de bănci din lume au alocat 750 de miliarde de dolari pentru proiecte de combustibili fosili, conform unui raport realizat de ONG-uri precum Rainforest Action Network și Reclaim Finance. Giganții financiari din SUA, JP Morgan Chase, Citi și Bank of America, sunt liderii acestui clasament.
„Citi este al doilea cel mai mare finanțator al proiectelor de energie poluantă din lume între 2016 și 2023, cheltuind un total de 396,3 miliarde de dolari pe cărbune, petrol și gaze,” afirmă raportul. Citi susține că este „transparentă în legătură cu activitățile sale legate de climă.” „Susținem tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon prin angajamentele noastre de net zero și obiectivul nostru de 1 trilion de dolari pentru finanțare sustenabilă,” a declarat un purtător de cuvânt al Citi.
Avertismentele Oamenilor de Știință
Într-o scrisoare adresată liderilor băncii, peste 750 de oameni de știință au avertizat Citi că „impactul climatic va fi semnificativ mai grav dacă nu facem reduceri profunde și rapide ale emisiilor care captează căldura, să eliminăm combustibilii fosili și să urmăm o tranziție justă către un sistem energetic curat.”
Evenimentele extreme de căldură, cum ar fi secetele, incendiile forestiere și inundațiile, au afectat practic fiecare colț al planetei, provocând daune grave în domeniul sănătății, infrastructurii și ecosistemelor. ONU a declarat că căldura este o „nouă epidemie,” avertizând că noile licențe de explorare a petrolului și gazelor compromit viitorul planetei. Finanțarea este unul dintre pilonii care susțin energia poluantă, alături de permisele guvernamentale și asigurările care garantează aceste proiecte.
„`