Controverse privind presiunea guvernamentală asupra Meta
Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a declarat că oficiali de rang înalt din administrația președintelui american Joe Biden au exercitat presiuni asupra companiei sale și a rețelelor sociale asociate pentru a cenzura conținut legat de COVID-19 pe parcursul pandemiei. El a subliniat că va rezista oricărei astfel de presiuni în viitor, conform agenției Reuters.
Într-o scrisoare adresată luni Comisiei judiciare a Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Zuckerberg a exprimat regretul că nu a discutat mai devreme despre aceste presiuni și despre deciziile pe care le-a luat ca proprietar al Facebook, Instagram și WhatsApp în ceea ce privește eliminarea anumitor tipuri de conținut. „În 2021, oficiali de rang înalt din administrația Biden, inclusiv din Biroul Oval, au exercitat presiuni constante asupra echipelor noastre, solicitând cenzurarea unor conținuturi legate de COVID-19, inclusiv umor și satiră, și au manifestat un mare disconfort în cazul în care nu eram de acord”, a scris Zuckerberg în scrisoarea publicată pe pagina de Facebook a Comisiei judiciare.
El a adăugat: „Consider că presiunea guvernamentală este greșită și regret că nu am fost mai deschis. De asemenea, cred că am făcut anumite alegeri pe care, în retrospectivă și având alte informații, nu le-am mai face astăzi.” Nici Biroul Oval, nici Meta nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Scrisoarea a fost adresată președintelui comisiei, republicanul Jim Jordan. Într-o postare pe Facebook, comisia a descris scrisoarea ca fiind „o mare victorie pentru libertatea de exprimare” și a afirmat că Zuckerberg a recunoscut că Facebook a cenzurat americanii.
Decizii privind contribuțiile financiare
În plus, directorul Meta a menționat că nu va face contribuții pentru susținerea alegerilor prezidențiale din acest an, dorind astfel să evite influențarea votului din noiembrie. În timpul alegerilor din 2020, care au avut loc în perioada pandemiei, Zuckerberg a donat 400 de milioane de dolari prin intermediul unei asociații filantropice create împreună cu soția sa, pentru a sprijini infrastructura electorală. Acest demers a stârnit critici și acțiuni legale din partea unor grupuri care au afirmat că mișcarea avea o tentă politică.