”Nivelul de 7,5% al dobânzilor la titlurile pe 10 ani va avea în continuare o evoluție stabilă în 2025. Bineințeles, în funcție de politicile BNR și evoluția factorilor globali!”, spune Stefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului. Acesta atrage atenția asupra faptului că lichiditatea în piața interbancară este de circa 20 de miliarde de lei, deci este suficient spatiu de manevră pentru cât mai multe titluri de stat Fidelis si Tezaur.
:format(webp):quality(92)/https://www.economica.net/wp-content/uploads/2024/04/stefan_nanu_44441700.jpg)
De asemenea în viitorul apropiat, statul român va ieși din nou pe piețele externe, în funcție de oportunitațile care apar, mai precizat, pentru Economica, șeful Trezoreriei.
Nanu apreciază că nu este inadecvat să avem două emisiuni de titluri de stat care se suprapun (Tezaur și Fidelis, care merg concomitent în săptămâna 10-14 martie 2025). ”Până la urmă lichiditatea în piață este undeva în jur de 20 de miliarde de lei, bani care se pot duce în investiții de bonduri, în retail etc.”, a declarat Ștefan Nanu.
Acesta arată că, și lichiditatea în piață este acum de circa 20 de miliarde de lei, bani care trebuiesc investiți cumva, iar anul trecut, în trimestrul trei, nivelul acesteia era de circa 30 de miliarde de lei.
El a menţionat că necesarul de finanţare al Guvernului pentru 2025 este de 232 de miliarde de lei, în lei şi valută, bani care vor veni din împrumuturi şi din finanţări externe, fonduri europene, PNRR şi alte împrumuturi instituţionale. Totalul dobânzilor pe care statul român le va plăti în 2025 este de 41 de miliarde de lei.
Din 231 de miliarde de lei, 97 de miliarde de lei reprezintă împrumuturi care ajung la scadenţă şi care trebuie refinanţate. Din totalitatea necesarului de finanţare, 85 de miliarde de lei vor veni din împrumuturi externe şi 145 de miliarde de lei de pe piaţa internă.
Nanu a menţionat în Guvernul trebuie să se ţină de acest deficit bugetar pentru acest an de 7% din PIB convenit cu Comisia Europeană pentru a fi credibil în faţa investitorilor.