Diferențe semnificative în așteptările inflaționiste ale gospodăriilor, companiilor și experților
Așteptările inflaționiste ale gospodăriilor, companiilor și experților continuă să difere semnificativ, conform unui sondaj realizat de Banca Centrală. Așteptările gospodăriilor pentru inflația din următoarele 12 luni au crescut de la 71,98% în iulie la 73,14% în august, marcând astfel cel mai înalt nivel al așteptărilor inflaționiste din gospodării din luna mai până în prezent.
Așteptările sectoarelor reale au scăzut cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la 53,8%, în timp ce estimările inflaționiste ale participanților de pe piață au scăzut cu 1,3 puncte, la 28,7%, conform sondajului Băncii Centrale privind Așteptările Inflaționiste Sectoriale, realizat pe 27 august. Participanții de pe piață includ factori de decizie și experți din sectoarele financiar și real.
Proporția gospodăriilor care se așteaptă la o scădere a inflației în următoarele 12 luni a crescut cu 0,3 puncte, atingând 29,6%, conform Băncii Centrale.
Rata anuală a inflației din Turcia a scăzut de la 71,6% în iunie la un minim de nouă luni de 61,78% în iulie, conform celor mai recente date oficiale. Creșterea lunară a prețurilor de consum a accelerat de la 1,64% în iunie la 3,23% în iulie.
Indicatorii pentru trimestrul III sugerează că cererea internă continuă să încetinească, având un impact inflaționist în diminuare, a declarat Banca Centrală într-un comunicat emis după o întâlnire de stabilire a ratei dobânzii pe 20 august, unde a menținut rata de politică neschimbată la 50%. Alinierea așteptărilor inflaționiste și comportamentul de stabilire a prețurilor cu proiecțiile a câștigat o importanță relativă pentru procesul de dezinflație, a menționat banca, exprimându-și încrederea că dezinflația va câștiga forță în lunile următoare.