Prețul petrolului Brent scade din cauza așteptărilor privind creșterea producției
Prețul petrolului continuă să scadă luni, ca urmare a așteptărilor referitoare la o producție mai mare din partea OPEC+ începând cu luna octombrie și a semnelor de cerere slabă în China și Statele Unite, cele mai mari consumatoare de „aur negru” din lume.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 61 de cenți, sau 0,8%, ajungând la 76,32 dolari pe baril. În același timp, contractele pentru petrolul brut american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 52 de cenți, sau 0,7%, la 73,03 dolari pe baril.
În săptămâna trecută, petrolul Brent a scăzut cu 0,3%, iar WTI cu 1,7%.
Planurile OPEC+
Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi (OPEC+) își va continua planul de creștere a producției de petrol începând cu luna octombrie. Se estimează că cele opt țări membre ale OPEC+ vor crește producția cu 180.000 de barili pe zi în luna următoare, ca parte a strategiei de a începe anularea ultimului ciclu de reducere a producției de 2,2 milioane de barili pe zi, menținând în același timp alte restricții până la sfârșitul anului 2025.
Atât petrolul Brent, cât și WTI au înregistrat pierderi timp de două luni consecutive, deoarece temerile legate de cererea din Statele Unite și China au depășit recent întreruperile livrărilor de petrol din Libia, în contextul disputelor între facțiunile guvernamentale din acea țară și tensiunilor dintr-o regiune cheie de producție din Orientul Mijlociu, legate de conflictul dintre Israel și Hamas.
Impactul situației din Libia și China
Deși exporturile din Libia rămân suspendate, Golful Arabiei a reluat producția de până la 120.000 de barili pe zi pentru a satisface nevoile interne.
Pessimismul cu privire la creșterea cererii în China a crescut, după ce o cercetare oficială a arătat sâmbătă că activitatea de producție a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele șase luni în luna august.
În Statele Unite, consumul de „aur negru” se confruntă cu provocări, adăugând astfel presiune suplimentară asupra pieței internaționale a petrolului.
Prețul aurului în iunie atinge cele mai scăzute niveluri din perioada post-pandemică
Prețul aurului a înregistrat o încetinire în luna iunie, ajungând la cele mai scăzute niveluri sezoniere de la începutul pandemiei de Covid-19, conform datelor furnizate de Administrația pentru Informații Energetice.
Previziuni economice pentru 2025
Analiștii de la ANZ anticipează un declin al creșterii economice în 2025, influențat de problemele economice cu care se confruntă China și Statele Unite.
Stabilitatea platformelor de petrol din SUA
Numărul platformelor de extracție a petrolului în Statele Unite a rămas constant, menținându-se la 483 în săptămâna trecută, conform raportului săptămânal publicat de Baker Hughes.
Datele sunt actualizate la ora 9:00, ora României.