Îmbunătățirea poziției de lider a Băncii Piraeus în domeniul finanțării sustenabile
Banca Piraeus își întărește poziția de lider pe piața împrumuturilor pentru afaceri legate de sustenabilitate prin adoptarea unui nou cadru de împrumuturi conectate la sustenabilitate, a declarat Thanos Vlachopoulos, șeful băncii corporative și al produselor Băncii Piraeus, responsabil cu finanțările mari, în cadrul evenimentului „Fitch Sustainability ESG Roundtable Athens 2024” organizat de Fitch Ratings.
Până în prezent, Banca Piraeus a finanțat, prin intermediul împrumuturilor legate de sustenabilitate, mari și medii întreprinderi cu un total ce depășește 700 de milioane de euro. Acum, banca a dezvoltat un cadru cuprinzător care definește procesul de finanțare și descrie metodologia de clasificare a unui împrumut pentru afaceri ca fiind „legat de sustenabilitate”.
Provocările majore
Referitor la dificultățile întâmpinate în stabilirea acestui cadru, Vlachopoulos a menționat că cea mai mare provocare pentru echipa de lucru a fost alegerea indicatorilor și obiectivelor ESG adecvate, precum și metodologia de verificare a realizării acestor obiective. El a subliniat că colaborarea cu Sustainable Fitch pentru evaluarea credibilității cadrului a fost constructivă și eficientă. Astfel, Banca Piraeus a reușit să se asigure că acest cadru respectă cele mai bune practici din piață și ia în considerare principiile stabilite de organizațiile internaționale.
Diferite niveluri de maturitate
În ceea ce privește nivelul de maturitate al pieței grecești în probleme legate de sustenabilitate, Vlachopoulos a afirmat că întreprinderile se află într-un stadiu diferit de înțelegere și adoptare a criteriilor ESG în activitatea lor. Discrepanțele sunt evidente nu doar între diferitele sectoare și dimensiuni ale companiilor, ci și între întreprinderi din același sector.
El a subliniat că băncile sistemice grecești au luat inițiative și măsuri semnificative în ceea ce privește ESG, fără ca acestea să fie întotdeauna impuse de cadrul de reglementare. De asemenea, băncile au început să joace un rol activ în educarea și ghidarea clienților lor, ajutându-i să își adapteze strategia pe termen lung către un orientare sustenabilă.