„Am avut o performanță bună datorită rezultatelor solide ale afacerilor noastre centrale, care au înregistrat o creștere a EBITDA înainte de cheltuieli excepționale cu 18%, comparativ cu 2023”, a declarat Markus Kamieth (foto centru), președintele Consiliului de Administrație al BASF SE, la prezentarea rezultatelor financiare pentru 2024, împreună cu directorul financiar Dirk Elvermann (foto stânga).
Per total, EBITDA înainte de cheltuieli excepționale al Grupului BASF a crescut cu 2% în 2024. În afacerile centrale, EBITDA înainte de cheltuieli excepționale a crescut considerabil, în principal datorită volumelor mai mari. Această creștere a fost parțial compensată de scăderea câștigurilor afacerilor independente.
În segmentul Soluții agricole, EBITDA înainte de cheltuieli excepționale a scăzut semnificativ, în principal din cauza evoluțiilor din afacerile cu glufosinat de amoniu. Scăderea accentuată a prețurilor metalelor prețioase și volumele mai mici de vânzări din divizia Catalizatori au fost principalele motive pentru diminuarea ușoară a câștigurilor în segmentul Tehnologii de acoperire. Marja EBITDA înainte de cheltuieli excepționale a Grupului BASF a ajuns la 12%, comparativ cu 11,1% în anul precedent. Excluzând veniturile din metale prețioase și metale de bază, marja EBITDA înainte de cheltuieli excepționale a crescut de la 12,6% în 2023, la 13,1% în 2024.
Rezultate financiare pentru 2024
În anul de afaceri 2024, vânzările s-au situat la 65,3 miliarde de euro, comparativ cu 68,9 miliarde de euro în anul precedent. Creșterile considerabile ale volumelor în afacerile centrale, împreună cu o ușoară creștere a volumelor în segmentul Soluții agricole, au compensat scăderea volumelor de vânzări în segmentul Tehnologii de suprafață, determinată de dinamica slabă a industriei auto. Cu toate acestea, scăderea generală a vânzărilor s-a datorat, în principal, reducerilor de preț determinate de concurență în toate segmentele. O scădere deosebit de accentuată a fost înregistrată în prețurile metalelor prețioase din segmentul Tehnologii de suprafață. Efectele cursului valutar au contribuit, de asemenea, la diminuarea performanței vânzărilor.
EBITDA s-a ridicat la 6,7 miliarde de euro, comparativ cu 7,2 miliarde de euro în perioada similară a anului precedent. EBIT a avut o valoare de 2 miliarde de euro, în scădere cu 206 milioane de euro față de anul anterior. Amortizarea și deprecierea au avut o valoare de 4,6 miliarde de euro (anul precedent: 4,9 miliarde de euro). Aceasta a inclus deprecierea activelor în valoare de 702 milioane de euro, care a vizat, în principal, afacerile cu materiale pentru baterii din segmentul Tehnologii de suprafață. În anul precedent, EBIT a inclus deprecieri în valoare totală de aproximativ 1,1 miliarde de euro.
Venitul net s-a ridicat la valoarea de 1,3 miliarde de euro, comparativ cu 225 de milioane de euro în 2023. Venitul net din participații a crescut cu 798 de milioane de euro, ajungând la 598 de milioane de euro. Această creștere s-a datorat în principal îmbunătățirii rezultatelor companiilor neintegrate contabilizate prin metoda punerii în echivalență. În mod special, aceasta a fost influențată de un câștig din cedare de 390 de milioane de euro, rezultat din vânzarea activelor Wintershall Dea către Harbour Energy.
Fluxurile de numerar ale Grupului BASF în 2024
În anul de afaceri 2024, fluxurile de numerar din activități operaționale au avut o valoare de 6,9 miliarde de euro, în scădere cu 1,2 miliarde de euro față de anul precedent. Această scădere a fost cauzată în principal de o reducere de 1,4 miliarde euro a numerarului eliberat din capitalul de lucru net.
Fluxurile de numerar din activități de investiții au totalizat minus 5,1 miliarde euro în anul de afaceri 2024, comparativ cu minus 5,0 miliarde de euro în 2023. Plățile pentru imobilizările corporale și necorporale au crescut cu 803 milioane de euro, ajungând la 6,2 miliarde de euro, fiind generate, în principal, de construcția noului amplasament Verbund din sudul Chinei. „Investiția progresează conform planului și în limitele bugetului”, a declarat Elvermann. „Per total, ne aflăm cu 300 de milioane de euro sub previziunea noastră inițială de 6,5 miliarde de euro.”
Fluxurile de numerar din activități de finanțare au fost de minus 1,5 miliarde de euro, comparativ cu minus 2,9 miliarde de euro în 2023. Rambursarea și adăugarea de obligații financiare și altele similare au fost reduse, iar schimbarea lor netă a dus la o îmbunătățire generală a fluxurilor de numerar din activități de finanțare.
Fluxul de numerar disponibil, rămas după deducerea plăților efectuate pentru imobilizările corporale și necorporale din fluxurile de numerar din activități de exploatare, a fost de 748 de milioane de euro, comparativ cu 2,7 miliarde de euro în 2023.
Valoarea propusă a dividendelor de 2,25 de euro per acțiune
Ca parte a noii sale strategii, BASF continuă să ofere acționarilor săi un randament atractiv al dividendelor. Pe termen mediu, compania se angajează să mențină distribuția totală către acționari cel puțin la nivelurile anului precedent, printr-o combinație de dividende și răscumpărări de acțiuni. BASF și-a stabilit obiectivul de a distribui cel puțin 12 miliarde de euro acționarilor în perioada 2025-2028. Mai exact, compania urmărește să plătească un dividend de cel puțin 2,25 de euro per acțiune anual sau să distribuie aproximativ 2 miliarde de euro pe an către acționarii BASF. Dividendul propus pentru anul de afaceri 2024 este, astfel, de 2,25 de euro per acțiune.
Stadiul programelor de economisire a costurilor
„Suntem în grafic pentru a atinge obiectivul de reducere anuală a costurilor de 2,1 miliarde de euro, până la sfârșitul anului 2026,” a declarat Elvermann, comentând asupra progresului în implementarea programelor de economisire a costurilor. „Până la finalul anului 2024, am realizat deja economii anuale totale de aproximativ 1 miliard euro, dintre care aproximativ 100 milioane euro sunt legate de Programul de Îmbunătățire a Costurilor de la Ludwigshafen, anunțat în februarie 2024.” Până la sfârșitul anului 2024, BASF a suportat costuri unice cumulative de aproximativ 900 de milioane de euro pentru implementarea programelor de economisire a costurilor. Această sumă reprezintă aproximativ jumătate din costurile unice totale pe care BASF le anticipează până la finalul anului 2026. Până atunci, compania intenționează să finalizeze toate programele și să beneficieze integral de economiile realizate la nivel anual.
Previziunile Grupului BASF pentru 2025
În 2025, EBITDA înainte de cheltuieli excepționale al Grupului BASF este estimat să crească la un interval cuprins între 8,0 miliarde de euro și 8,4 miliarde de euro (2024: 7,9 miliarde de euro). Toate segmentele, cu excepția celui de Produse chimice, ar trebui să contribuie la creșterea veniturilor. În special, câștigurile din divizia Petrochimice vor fi afectate de creșterea costurilor fixe, asociată cu punerea în funcțiune a noului amplasament Verbund din China și opririle programate pentru mentenanță.
Compania estimează că fluxul de numerar disponibil al Grupului BASF va fi cuprins între 0,4 miliarde de euro și 0,8 miliarde de euro (2024: 0,7 miliarde de euro). Această prognoză se bazează pe fluxuri de numerar din activități operaționale estimate între 5,6 miliarde de euro și 6,0 miliarde de euro, din care se vor deduce plăți anticipate pentru active corporale și necorporale în valoare de 5,2 miliarde de euro.
Emisiile de CO₂ sunt estimate să se situeze între 16,7 milioane de tone metrice și 17,7 milioane de tone metrice în 2025 (2024: 17,0 milioane de tone metrice). Compania anticipează o creștere a emisiilor comparativ cu anul precedent, determinată de volumul mai mare de producție prognozat, ca urmare a cererii în creștere. Pentru a contracara această creștere, BASF va implementa măsuri specifice de reducere a emisiilor, precum: creșterea eficienței energetice și optimizarea proceselor, alături de continuarea tranziției către electricitate provenită din surse regenerabile.
*Pe 28 februarie 2025, BASF a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2024. Situațiile financiare anuale vor fi întocmite de Consiliul de Administrație în cadrul ședinței privind bilanțul din 17 martie 2025, iar Raportul auditat va fi publicat pe 21 martie 2025. Prin urmare, rezultatele financiare prezentate sunt preliminare. Din perspectiva actuală nu sunt anticipate ajustări.
Portofoliul BASF include, ca afaceri centrale, segmentele: Produse chimice, Materiale, Soluții industriale, Nutriție și îngrijire; afacerile noastre independente sunt grupate în segmentele Tehnologii de suprafață și Soluții agricole. BASF a generat vânzări de 65,3 miliarde de euro în 2024. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la Bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) în SUA.