Provocările reglementării AI în Uniunea Europeană
Structura „fragmentată” de reglementare a Uniunii Europene limitează inovația în domeniul inteligenței artificiale (AI), au declarat Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, și Daniel Ek, CEO-ul Spotify, într-o declarație comună publicată vineri. Cei doi lideri din domeniul tehnologiei au adăugat că cadrul de reglementare al UE pentru AI este „plin de implementări inconsistente”, afectând capacitatea companiilor din regiune de a profita de valul AI.
Ei au subliniat: „În loc de reguli clare care să informeze și să ghideze modul în care companiile își desfășoară activitatea pe întreg continentul, industria noastră se confruntă cu reglementări suprapuse și orientări inconsistentes cu privire la modul de conformare.” Cei doi fondatori au avertizat că, fără „schimbări urgente”, UE va rămâne în urmă în cursa pentru AI.
Argumentul pentru AI open-source
Conform celor doi fondatori, AI open-source, unde modelele și instrumentele sunt accesibile publicului sub licențe permisive, oferă o oportunitate semnificativă pentru organizațiile europene. AI open-source poate democratiza accesul la tehnologii avansate, împiedicând concentrarea puterii în mâinile câtorva jucători mari și promovând un mediu mai competitiv și inovator.
Aceștia au remarcat că o mare parte din internet și companiile de tehnologie de frunte se bazează deja pe tehnologii open-source, sugerând că viitorul dezvoltării AI va beneficia în mod similar de colaborare deschisă și transparență. „Considerăm că următoarea generație de idei și startup-uri va fi construită cu AI open-source, deoarece permite dezvoltatorilor să integreze cele mai recente inovații la un cost redus și oferă instituțiilor mai mult control asupra datelor lor”, au afirmat aceștia.
Meta, în special, a adoptat acest model prin open-sourcing mai multor tehnologii AI, inclusiv a modelelor sale mari de limbaj Llama. Aceste modele au fost deja utilizate de instituții publice și cercetători pentru a avansa cercetarea medicală și pentru a conserva limbile pe cale de dispariție. Similar, Ek a atribuit succesul Spotify utilizării AI în stadii incipiente.
CEOs au subliniat că Europa dispune de un număr semnificativ de dezvoltatori open-source, ceea ce îi oferă continentului o poziție favorabilă pentru a valorifica această abordare în dezvoltarea AI.
Provocările reglementării
Conform CEO-ilor, în timp ce reglementările sunt necesare, reglementarea preventivă a tehnologiilor emergente, cum ar fi AI, va face mai mult rău decât bine. Ei au observat: „Reglementarea complexă și aversivă la risc a Europei ar putea împiedica capitalizarea pe mizele mari care se pot traduce în recompense pe măsură.”
Fondatorii au detaliat provocările reglementării cu care se confruntă companiile europene, subliniind aplicarea inegală a Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) al UE. Potrivit acestora, deși reglementarea a avut ca scop „armonizarea utilizării și fluxului de date” în întreaga regiune, autoritățile de reglementare nu pot decide cum să aplice legea.
De exemplu, Meta a fost instructată să întârzie antrenarea modelelor sale pe conținutul distribuit public de pe Facebook și Instagram, până când autoritățile reglementare vor stabili modul de aplicare a GDPR. Pe termen scurt, aceste întârzieri generează incertitudine.
În cazul Meta, întârzierea înseamnă că modelele de AI nu vor reflecta „cunoștințele colective, cultura și limbile Europei.” De asemenea, această întârziere împiedică europenii să folosească cele mai recente produse AI. De exemplu, Meta nu va putea lansa modelul său Llama în UE.
Declarația a subliniat: „Realitatea dură este că legile concepute pentru a crește suveranitatea și competitivitatea europeană obțin efectul opus.”
Un apel la schimbare
CEO-ii susțin că este nevoie de o schimbare urgentă în abordarea reglementării pentru a nu pierde oportunitățile de dezvoltare în domeniul AI.
Provocările reglementării AI în Uniunea Europeană
Reglementările inconsistente ale Uniunii Europene în domeniul inteligenței artificiale (AI) au dus deja la o migrație a creierelor, majoritatea dezvoltatorilor AI alegând să lucreze în afara regiunii. Această tendință se va accelera, iar Europa riscă să piardă o oportunitate rară, cu o asemenea amploare, cu condiția ca abordarea sa să nu se schimbe activ.
Necesitatea unei noi abordări
Experții subliniază că Europa are nevoie de o nouă strategie, care să includă politici mai clare și o aplicare mai consistentă a reglementărilor. Un regim de reglementare simplificat nu doar că va accelera dezvoltarea inteligenței artificiale open-source, dar va oferi și suport dezvoltatorilor europeni.
Importanța reglementării clare
Se remarcă faptul că, deși Spotify și Meta utilizează inteligența artificială în moduri diferite, există un consens asupra ideii că o reglementare atentă, clară și constantă poate stimula competiția și inovația. De asemenea, aceasta va proteja cetățenii și le va oferi acces la noi tehnologii care îi împuternicesc.