Director al mărcii Renault în România, dar și în întreaga zonă a Europei de Sud-Est, Cecilia Tudor, a vorbit cu Economica.net despre provocările anului 2025 în domeniul auto, subliniind necesitatea demarării rapide a programului Rabla și a fiscalizării importurilor de vehicule second-hand.
Conform Ceciliei Tudor, anul „2024 a fost un an complicat. Pe deoparte au fost discuțiile la nivel politic, iar pe de alta, foarte important, programul Rabla. Noi eram obișnuiți cu anumite premise și speram să fie continuate și în 2024, dar scăderea subvențiilor a fost puternic resimțită în piață. Din păcate, volumul vânzărilor de electrice depinde mult de primele oferite de stat. Pentru Renault anul trecut a fost, totuși, unul bun. Al doilea an consecutiv în care am fost a doua marcă de pe piață în privința vânzărilor, peste 15.000 de vehicule și o cotă de piață de 9%. Am fost tot pe primul loc, al doilea an consecutiv, și la vânările de vehicule utilitare. Peste 5.000. În acest segment al pieței o mașină din cinci este un Renault Master. S-a muncit mult pentru readaptarea politicii comerciale și cea de promovare. Având în vedere rezultatele, aș numi 2024 un an bun”.
În opinia sa, „2025 a început cu multă presiune” din cauza impactului dezbaterilor politice în mediul economic. „Dincolo de asta, noile reglementări antipoluare (n.n. – chiar dacă este așteptată o regândire a termenului de aplicare) pun și ele o mare presiune pe constructorii auto la nivel european și, în consecință, și în România. Toate deciziile de business trebuie orientate către respectarea acestor norme. Nu este deloc simplu”.
Un factor foarte important care va influența evoluția pieței auto din România în 2025 este demararea programului Rabla. „Pe plan intern avem o problemă recurentă – programul Rabla. Așteptăm informații. Am avut mai multe întâlniri cu AFM și sperăm că solicitările noastre să fie luate în calcul. Este foarte importantă prima pentru electrice. Anul trecut s-a văzut clar scăderea de pe această piață. Cu aproape 34%! E mult. Noi suntem pregătiți cu noi modele electrice pentru 2025, dar dacă nu se întâmplă nimic în domeniul primei oferite de stat avem o problemă. Avem nevoie de susținerea statului pentru vânzarea de vehicule electrice. Noi am cerut o primă de 7.000 – 8000 de euro. Dacă prima rămâne la 5.000 de euro e complicat. S-a văzut în 2024. Și nu doar în România, ci în toate țările în care a scăzut sau eliminat subvenția”, a declarat Cecilia Tudor.
Ea a continuat explicând că „nouă ne este foarte util programul Rabla. S-a dovedit funcțional în toți cei 14 ani în care a existat. A scos foarte multe mașini vechi de pe piață, dincolo de vânzarea de mașini mai puțin poluante. Pentru noi este important să demareze cât mai rapid posibil, în martie. Orice întârziere pune o mare presiune pe piață. Noi am susținut și eliminarea diesel-urilor din programul Rabla. Probabil că va fi și pusă în aplicare. Milităm pentru subvenționarea prin Rabla doar a vehiculelor mai puțin poluante. Asta chiar dacă mai vindem diesel și suntem printre puținii care mai avem astfel de mașini în portofoliu. Dar, orice discuție care ar putea interveni și ar duce la întârzierea programului Rabla ar pune o mare presiune pe piață”.
Aflată în fruntea strategiei mărcii Renault, ea este de părere și că „programul Rabla trebuie dublat cu niște măsuri fiscale pentru că, dacă ne uităm ce s-a întâmplat cu piața de mașini second-hand în ultimii ani, vedem intrarea unui volum enorm de mașini vechi ajunse în România. Mai mult de 70% dintre acestea au peste 20 de ani. Se poate impune o taxare. Ține de voința guvernanților. Noi ne-am expus punctul de vedere, am făcut și studii din care rezultă că taxarea ar fi principala măsură care ar putea ajuta la o creștere a pieței de vehicule noi în România”.
Nu în ultimul rând, Cecilia Tudor, a explicat că „în anii trecuți, după epuizarea sumelor din programul Rabla, a intervenit un blocaj pe piață care a forțat comercianții să facă discount-uri. A trebui să compensăm, măcar parțial, lipsa programului Rabla. Asta a pus o mare presiune pe bugete”.
Șefa mărcii Renault în România a dezvăluit și două tendințe importante observate în ultimii ani la clienții români. „Am observat două tendințe principale în ultima perioadă. Una este legată de motorizare, tot mai mulți optând pentru versiunile hibride, și cealaltă, de urcarea în gamă. Sunt clienți care vin în showroom-uri să cumpere versiunea de bază și pleacă achitând pentru o versiune superioară. Pentru că vor mai multe echipamente, pentru că mașina oferă o altă ambianță etc. E drept că și strategia comercială favorizează această urcare în gamă”.
Cecilia Tudor are o experiență de peste 20 de ani în cadrul diviziei grupului Renault din România, în comerț, marketing și comunicare. A condus, pe rând, departamentele de Distribuție Comercială, Vânzări Rețea Renault, Vânzări Vehicule Electrice – Vehicule de Ocazie – Vehicule Utilitare. În 2017 a devenit director al Direcției Vânzări Speciale a Renault Commercial Roumanie, iar în martie 2020 a fost numită în funcţia de Director Comunicare & CSR Renault Group România.
Începând cu februarie 2021, a preluat funcția de Managing Director Renault South Eastern Europe, rol din care coordonează activitatea pentru marca Renault la nivelul clusterului Europa de Sud-Est.
Citește și:
– Revine taxa auto. Milioane de șoferi vor fi afectați
– Mihai Bordeanu, director Dacia: Programul Rabla e util și trebuie demarat cât mai repede în 2025. Dar are nevoie și de măsuri complementare