Inovație în producția de șofran din Safranbolu
În districtul Safranbolu din Karabük, inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost implementat un sistem de acoperire pentru a obține o producție timpurie de șofran, considerat „cea mai scumpă mirodenie din lume”. Această inițiativă a fost adoptată de către producători pentru a preveni impactul vremii secetoase asupra acestei plante, care a fost recunoscută ca un „produs național” printr-o marcă de indicație geografică de către Comisia Europeană.
Impresionat de nevoia de a asigura o producție eficientă, fermierul İsmail Yılmaz din satul Yukarı Çiftlik a început să acopere bulbii de șofran pe care i-a cultivat pe un teren de 10 ari. Acest sistem este menit să permită obținerea de flori timpurii de șofran, care poate colora un volum de lichid de 100.000 de ori mai mult decât greutatea sa.
Experiențe și strategii de cultivare
Yılmaz a explicat abordarea sa inovatoare: „Anul acesta am aplicat o metodă diferită în producția de șofran. În perioadele calde, am acoperit bulbii cu un material protector. Scopul nostru este de a-i proteja de soarele excesiv și de a accelera germinarea acestora. Dacă în luna septembrie nu avem suficiente precipitații, solul se usucă complet, iar înflorirea întârzie. De aceea, am încercat această metodă.”
El a adăugat că utilizarea sistemului de acoperire va permite obținerea unei producții mai timpurii. „Anul acesta va fi prima noastră încercare”, a declarat Yılmaz. „Vom observa rezultatele. Bulbii nu pot fi întotdeauna eficienți din cauza căldurii. Anul trecut, am observat că bulbul rămânând la o înălțime mai mare în sol nu a înflorit, în timp ce cei plantați mai adânc au avut o producție mai bună. Vrem să protejăm și bulbii care rămân la suprafață.”
Yılmaz a menționat că intenționează să acopere întreaga suprafață de 10 ari pentru a maximiza eficiența producției de șofran.