David Schwartz va participa la conferința Permissionless din Salt Lake City
David Schwartz, Chief Technology Officer al Ripple, va fi prezent la conferința Permissionless, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie în Salt Lake City. Această participare a generat o discuție interesantă despre rețelele „permisive”, „semi-permisive” sau „de încredere”, precum și despre clasificarea acestora.
Un cercetător în active digitale, cunoscut sub numele de utilizator X Anders, a adresat o întrebare lui Schwartz: „Care sunt gândurile tale despre XRPL descris ca fiind ‘permisiv’, ‘semi-permisiv’ sau ‘de încredere’ în multe documente ale diferitelor organizații?”
Termenul „permisiv” folosit pentru a descrie o blockchain sugerează un anumit grad de centralizare, permițând unei entități să ia decizii și să influențeze rețeaua fără a necesita un consens majoritar. Schwartz a răspuns că astfel de argumente sunt „nonsens”.
„Cred că este nonsens. Multe aspecte ale blockchain-urilor sunt cu adevărat importante, dar modul specific în care rezolvă problema cheltuielii duble este practic irelevant. Ce efect posibil are?” a afirmat Schwartz.
În general, dacă o rețea este centralizată sau nu depinde de modul în care este structurat algoritmul de consens. Ripple, de exemplu, utilizează un mecanism numit XRP Ledger Consensus Protocol.
Conform documentelor oficiale, „orice persoană care folosește XRP Ledger poate fi de acord cu cea mai recentă stare și cu ordinea în care au avut loc tranzacțiile. Toate tranzacțiile valide sunt procesate fără a necesita un operator central sau a avea un singur punct de eșec.”
O întrebare care se ridică în acest context este ce se întâmplă când prea mulți participanți devin inaccesibili. Ripple abordează această problemă astfel: „Dacă prea mulți participanți devin inaccesibili sau se comportă necorespunzător, rețeaua nu reușește să progreseze, în loc să se divizeze sau să confirme tranzacții invalide.”