Evoluția activelor sistemului bancar în primul trimestru
În primul trimestru al anului, activele sistemului bancar au înregistrat o creștere de 2.5%, ajungând la 176.3 miliarde de lei. Comparativ cu finalul anului 2023, s-au înregistrat creșteri la nivelul creditelor, avansurilor și a datoriilor pe termen lung. În același timp, s-a înregistrat o scădere a poziției „bani, solduri de bani la băncile centrale și alte depozite la vedere”. Aceste informații sunt prezentate în raportul trimestrial „Băncile în Bulgaria” publicat de Banca Națională a Bulgariei. Raportul este realizat de departamentul de „Supraveghere bancară” și oferă un scurt rezumat analitic al stării sistemului bancar.
Piața bancară din România
În primul trimestru al anului, reglementările de supraveghere și bilanțurile și rapoartele de venituri pentru grupurile bancare și pentru băncile individuale din țară au fost publicate. Piața este dominată de instituțiile bancare semnificative, care dețineau 68.6% din activele sistemului bancar la sfârșitul lunii martie. Instituțiile mai puțin semnificative dețineau 28.9%, iar filialele băncilor străine dețineau 2.5% (în comparație cu 68.8%, 28.8% și 2.5% la sfârșitul lunii decembrie 2023).
În primul trimestru, s-au înregistrat unele modificări în structura activelor bilanțului sistemului bancar. În primul rând, dimensiunea poziției de „numerar, bancnote și rezerve la banca centrală” a crescut semnificativ, reflectând o creștere a lichidității în sistemul bancar. De asemenea, creditele și împrumuturile către clienți au crescut, demonstrând o creștere a activității de creditare în economie.
Analiza activelor financiare
În ultimul trimestru, s-a înregistrat o scădere semnificativă a soldurilor de numerar la băncile centrale și a altor depozite disponibile. Aceasta a fost cauzată în principal de dinamica soldurilor de numerar la băncile centrale, cu o reducere de 5.7 miliarde de lei, ajungând la 30.6 miliarde de lei. De asemenea, ponderea acestora în active a scăzut de la 21.1% la 17.4% la sfârșitul anului trecut.
Creșterea valorilor titlurilor de datorie
În același timp, valorile titlurilor de datorie au crescut cu 2.4 miliarde de lei, ajungând la 28.3 miliarde de lei. Astfel, portofoliul de instrumente de datorie și de capital la sfârșitul perioadei a ajuns la 29 miliarde de lei, reprezentând 16.4% din activele bilanțului.
Creșterea poziției de credite și avansuri
De asemenea, s-a înregistrat o creștere a poziției de „credite și avansuri”, care a avut un impact semnificativ asupra balanței financiare.
Creșterea activelor bancare în Bulgaria
În Bulgaria, activele bancare au crescut semnificativ în primul trimestru al anului. La final de perioadă, acestea au atins suma de 110.9 miliarde de leva, comparativ cu 7.7 miliarde de leva la începutul trimestrului. De asemenea, ponderea acestora în totalul activelor a crescut de la 60% la 62.9% la final de trimestru.
Conform băncii centrale, raportul dintre activele sistemului bancar și PIB a crescut la 94.5% la final de martie, față de 93.7% la final de decembrie anul trecut. Totalul creditelor și avansurilor brute la final de martie a fost de 114.1 miliarde de leva, în creștere cu 7.8 miliarde de leva față de finalul anului precedent. Această creștere a fost în mare parte determinată de majorarea împrumuturilor de la instituțiile de credit (cu 5.1 miliarde de leva, 56.9%), ajungând la 14 miliarde de leva.
Creșterea creditelor în sistemul bancar
La sfârșitul lunii martie, portofoliul brut de credite al sistemului bancar a atins 100.1 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 2.7 miliarde de lei față de trimestrul anterior. Această dinamică a fost determinată de creșterea creditelor acordate gospodăriilor (cu 1.8 miliarde de lei, 4.5%) și de cele acordate întreprinderilor non-financiare (cu 927 milioane de lei, 1.9%). De asemenea, s-a înregistrat o creștere a creditelor acordate altor societăți financiare (cu 200 milioane de lei), în timp ce creditele pentru sectorul „administrație publică” au scăzut cu 201 milioane de lei.
În primul trimestru, structura creditelor și avansurilor în funcție de rezidență și valută a fost influențată de o creștere a creditelor pentru diverse sectoare economice, cu excepția unora. Această tendință indică o redirecționare a fondurilor către sectorul privat și o scădere a creditelor acordate administrației publice.
Evolutia creditelor si avansurilor in sistemul bancar
Rata creditelor si avansurilor acordate rezidentilor a scazut la 85.4%, in timp ce cea acordata nerezidentilor a crescut la 14.6% (comparativ cu 88.4% si 11.6% la sfarsitul lunii decembrie). Structura valutara a creditelor si avansurilor a suferit modificari in ultimul trimestru, cu o scadere a ponderii creditelor in lei de la 66.7% la 65.2%, iar a celor in euro o crestere de la 29.9% la 31.3%. Partea creditelor in alte valute la sfarsitul perioadei a fost de 3.5% (fata de 3.4% la sfarsitul lunii decembrie 2023).
Evolutia depozitelor in sistemul bancar
Intre ianuarie si martie, depozitele in sistemul bancar au crescut cu 2.7 miliarde de lei, ajungand la 150 milioane de lei.
Depozitele financiare în Bulgaria
În ultimul trimestru, depozitele financiare în Bulgaria au înregistrat o creștere semnificativă, în principal datorită creșterii depozitelor gospodăriilor (cu 1,7 miliarde de leva, 2,1%). De asemenea, s-a înregistrat o creștere a depozitelor la instituțiile de credit (cu 1,1 miliarde de leva, 10,5%), în sectorul „gestiunea publică” (cu 415 milioane de leva, 11%) și la alte instituții financiare (cu 118 milioane de leva, 2,9%). În același timp, depozitele la întreprinderile nefinanciare au înregistrat o scădere (cu 642 milioane de leva, 1,4%).
În ceea ce privește structura depozitelor în funcție de rezidență și valută, nu au fost înregistrate schimbări semnificative în primul trimestru. La sfârșitul lunii martie, ponderea depozitelor în moneda națională…
Analiza sectorului bancar din Bulgaria
În luna martie, sectorul bancar din Bulgaria a înregistrat o creștere a depozitelor cu 0.6%, cu o pondere de 90.3% pentru rezidenți și 9.7% pentru nerezidenți. Aceste cifre reprezintă o îmbunătățire față de sfârșitul anului precedent.
În ceea ce privește structura valutară a depozitelor, procentul depozitelor în leva a crescut la 61.8%, în timp ce cele denominate în euro au reprezentat 32.1%. Depozitele în alte valute au reprezentat 6.1% din totalul depozitelor.
La 31 martie, sistemul bancar a înregistrat un profit de 818 milioane de leva, cu o creștere de 6.5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acest rezultat indică o evoluție pozitivă a sectorului bancar din Bulgaria.