Grupul Cris-Tim, business din industria alimentară fondat de familia Timiş, are în plan exporturi către Emiratele Arabe Unite, piață închisă până acum producătorilor români din industria cărnii de porc, potrivit informațiilor Economica.
Cu peste 130 de clienţi în 20 de ţări, Cris-Tim exportă anual circa 5.000 de tone de produse, din care peste 35% din categoria de salamuri, mici, parizer, specialităţi şi cârnaţi. Astfel, circa 14% din afacerile companiei sunt generate pe piețe externe, exportul fiind o direcție strategică prioritară, potrivit unor declarații anterioare ale managementului.
Intenția CRis-Tim vine în contextul în care Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că Departamentul pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Ministerului Schimbărilor Climatice și al Mediului din Emiratele Arabe Unite a aprobat modelul de Certificat de sănătate pentru exportul cărnii și al produselor din carne de porc în Emiratele Arabe Unite.
Acest lucru înseamnă că România poate exporta produse din carne de porc către această destinație.
Exportul de carne și produse din carne de porc către Emiratele Arabe Unite va respecta condițiile sanitare veterinare specifice, printre care:
- Proveniența din unități autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor;
- Inspectarea ante-mortem și post-mortem a animalelor de către medicii veterinari oficiali;
- Respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare, inclusiv în ceea ce privește controlul Pestei Porcine Africane.
„Deschiderea pieței Emiratelor Arabe Unite pentru carnea și produsele din carne de porc din România este o oportunitate importantă pentru sectorul agroalimentar românesc. Această reușită reflectă atât eforturile susținute ale autorităților, cât și nivelul ridicat de conformitate sanitar-veterinară al producătorilor români. Vom continua să sprijinim operatorii economici pentru a valorifica potențialul de export și a crește competitivitatea produselor românești pe piețele internaționale.” , a declarat președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
Deficit de carne de porc
Din datele INS, categoria care adâncește cel mai mult deficitul comercial cu produse agroalimentare este carnea de porc (proaspătă, refrigerată sau congelată). În 2024, cantitățile importate au ajuns la de aproximativ 299.000 de tone în valoare de 875 de milioane de euro, cu 4% peste importurile din aceeași perioada a lui 2023, atât în valoare cât și în volum. Din banii pe care România i-a alocat pe mâncare de import în perioada analizată, 7,5% s-au dus pe carnea de porc, exact ca și anul anterior.
Raportând aceste cifre la consum, în jur de 80% din necesarul local este asigurat din import.
Cum se explică dorința de a exporta? România are o industrie de procesare destul de puternică, chiar dacă cu materie primă de import. Până la publicarea acestui articol, oficialii companiei nu au putut răspunde întrebărilor legate de exporturile către Emirate.