Producția industrială în scădere în Uniunea Europeană
Conform datelor publicate de Eurostat, agenția statistică a UE, producția industrială în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere de 2,5% în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în zona euro a scăzut cu 2,9%. Pe termen lunar, față de luna aprilie, producția industrială în UE a scăzut cu 0,8%, iar în zona euro cu 0,6%.
Cel mai semnificativ declin anual s-a înregistrat în producția de bunuri de capital, cu o scădere de 6,3%. Producția de bunuri de consum durabile a înregistrat o scădere de 4,1%, în timp ce producția de bunuri de consum ne-durabile a scăzut cu 3,3%.
Producția industrială în Europa
Producția de produse intermediare și semifabricate a scăzut cu 3,1%, în timp ce producția de energie a crescut cu 1,2%. Cel mai mare declin anual al producției industriale a fost înregistrat în România, cu o scădere semnificativă de 6,9%, urmată de Germania cu o scădere de 6,6% și Bulgaria cu o scădere de 6,3%.
În contrast, o creștere semnificativă a producției industriale a fost observată în Danemarca, Irlanda și vecina noastră Grecia. Aceste țări au înregistrat creșteri semnificative în producția lor industrială, devenind exemple de succes în Europa.
Creșterea industrială în Balcani
Conform datelor recente, Bulgaria conduce în ceea ce privește creșterea industrială în regiunea Balcanilor, înregistrând o creștere de 9,6%. Această performanță este urmată de Serbia, cu o creștere de 8,7%. În același timp, Grecia a înregistrat o creștere a producției industriale mai mică, de 6,8%.
Aceste cifre indică o tendință pozitivă în sectorul industrial din Balcani, cu Bulgaria și Serbia în frunte. Această creștere poate fi atribuită investițiilor în infrastructură, măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și creșterea exporturilor în regiune. Cu toate acestea, există încă loc pentru îmbunătări și creștere continuă în industria Balcanilor.