Întârzierea terminalului LNG din Alexandroupolis
Planurile pentru deschiderea terminalului LNG din Alexandroupolis au fost amânate de mai multe ori, iar acum nu există o dată concretă de începere a operațiunilor. Cu toate acestea, terminalul va furniza atât pe piața internă, cât și altor țări, inclusiv în cadrul proiectului de Coridor Gazier Vertical, care leagă Grecia de Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina.
Impactul diversificării surselor de energie în regiune
Recent, ministrul bulgar al energiei a cerut acțiuni rapide din partea Gastrade pentru a permite demararea activităților comerciale, în încercarea de a diversifica sursele de gaze din Rusia. Cu toate că întârzierea nu este așteptată să aibă un impact imediat asupra dinamicii pieței europene sau a prețurilor – având în vedere oferta regională suficientă și nivelurile relativ ridicate de stocare – o întârziere ulterioară după al patrulea trimestru ar putea avea un efect semnificativ, în cazul unui vreme foarte rece.
Provocări în furnizarea de gaze naturale în Europa
Participanții de pe piața energetică se confruntă cu diverse provocări în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale în Europa. Unul dintre aceste probleme majore este încheierea acordului de tranzit pentru furnizarea de gaze din Rusia către Austria și Slovacia prin Ucraina, care expiră la finalul acestui an și nu se preconizează prelungirea acestuia.
O altă îngrijorare importantă pentru piață este contractul de tranzit care expiră la finalul anului, ceea ce determină Slovacia și Austria să caute alternative pentru livrările de gaze”, a declarat Olumide Adjei, analist senior de gaze la LSEG. Importul european de gaze naturale lichefiate este estimat să acopere jumătate din aproape 14 miliarde de metri cubi de gaze rusești.
Impactul pierderii tranzitului de gaze din Ucraina
Renovarea acordului de tranzit de gaze din Ucraina este crucială pentru Europa, deoarece există riscul de a pierde importante fluxuri de gaze. Potrivit Montel, fără acest acord, se vor pierde cantități semnificative de gaze, ceea ce ar putea afecta serios aprovizionarea cu energie din regiune.
Situația actuală pe piața gazelor
În ciuda incertitudinilor legate de livrările de gaze pentru această iarnă, piața de referință europeană de gaze naturale, TTF din Olanda, a rămas într-un contang modest. Acest lucru înseamnă că contractele sunt negociate la prețuri mai ridicate pe curba de cerere și ofertă. Cu toate acestea, această situație este considerată normală pentru contractele viitoare. Prețurile pentru contractele din luna iunie erau de 32 EUR/MWh, în timp ce pentru al patrulea trimestru prețul a fost de 36.36 EUR/MWh și pentru primul trimestru din 2025 a fost de 38.08 EUR/MWh, conform datelor Ice Endex.