CEO-ul UBS anticipează o volatilitate crescută pe piețele financiare
CEO-ul UBS, Sergio Ermotti, a declarat că volatilitatea pieței financiare ar putea să se intensifice în a doua jumătate a anului, însă nu crede că Statele Unite se îndreaptă către o recesiune. Această afirmație vine în contextul în care acțiunile au înregistrat vânzări puternice la nivel global săptămâna trecută, investitorii fiind îngrijorați de datele economice slabe din SUA care au generat temeri legate de o posibilă recesiune economică în cea mai mare economie a lumii.
Îngrijorări legate de politica monetară
De asemenea, aceste date au ridicat întrebări privind necesitatea unei politici monetare mai puțin restrictive din partea Rezervei Federale. Banca centrală americană a menținut ratele dobânzilor la un nivel maxim din ultimii 23 de ani la sfârșitul lunii iulie. În ceea ce privește perspectivele economiei americane, Ermotti a afirmat: „Nu neapărat o recesiune, dar cu siguranță o încetinire este posibilă. Indicatorii macroeconomici nu sunt suficient de clari pentru a discuta despre recesiuni, și, de fapt, este probabil prematur.”
El a adăugat că Rezerva Federală are suficiente instrumente pentru a interveni și a oferi sprijin, deși efectele acestor intervenții vor dura să se reflecte în economie.
Așteptări privind reducerea dobânzilor
UBS se așteaptă ca Rezerva Federală să reducă dobânda de referință cu cel puțin 0,50 puncte procentuale în acest an. În prezent, traderii sunt împărțiți între o reducere de 0,50 și 0,25 puncte procentuale la următoarea întâlnire a Fed din septembrie, conform datelor disponibile.
În cadrul unei discuții cu CNBC, Ermotti a subliniat că este probabil să asistăm la o volatilitate mai mare pe piețe în a doua jumătate a anului, parțial din cauza alegerilor din SUA programate pentru luna noiembrie. El a menționat că, pe lângă acest factor, există și o imagine geopolitică și macroeconomică mai amplă care contribuie la această volatilitate, evidențiind fragilitatea unor elemente ale sistemului financiar.
Provocările politicii monetare globale
O altă incertitudine pentru viitor este politica monetară și posibila necesitate ca băncile centrale să reducă dobânzile mai agresiv pentru a răspunde încetinirii economice. În Elveția, unde este situată UBS, banca centrală a redus dobânzile de două ori în acest an, iar Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au anunțat, de asemenea, reduceri.