Iată articolele relevante din proiectul de OUG:
(2.3) Operatorii de rețea au dreptul să folosească funcțiile invertorului de reglaj al tensiunii cu acceptul prosumatorilor contra unor forme de stimulare a acestora, precum plăți directe, reduceri de tarife etc, conform reglementărilor ANRE.”
(2.4) Operatorii de rețea au dreptul de a verifica respectarea parametrilor tehnici de funcționare a invertoarelor cu informarea prealabilă a prosumatorilor.
(2.5) Operatorii de rețea au dreptul sa reducă puterea injectată în rețea la zero pe o perioada de maxim 30 de zile în cazul în care identifică nerespectarea repetată a parametrilor de funcționare ai invertorului prevăzuți în reglementările ANRE și, simultan, transmiterea unei sesizări la ANRE împotriva operatorului economic atestat care a realizat punerea în funcțiune instalația de producere a energiei electrice.
(2.6) Procesul de verificare a parametrilor invertoarelor, identificarea abaterilor, informarea prosumatorilor precum și perioada de reducere a puterii injectate se realizează conform reglementărilor ANRE.”
ANRE a cerut mai demult că ar fi bine ca operatorilor de distribuție a energiei electrice să li se dea posibilitatea prin lege să acceseze instalațiile prosumatorilor, cu acordul acestora, pentru echilibrarea rețelelor.
În plus, așa cum am scris în trecut când doar se vorbea despre acest proiect, oficialii Ministerului Energiei au spus că această schimbare ar fi chiar benefică pentru prosumatori, pentru că s-ar diminua astfel perioadele în care injecția în rețea se oprește din cauza supraproducției.
“În momentul de față, din câte cunosc eu, dacă există un surplus de tensiune, îi scot pe toți prosumatorii din acel punct de transformare. În cazul în care ar avea, împreună cu prosumatorii din zonă, acces la date, el (distribuitorul – n.red.) ar putea să reducă, pentru ca o parte din energie să nu se piardă.
Vrem ca în viitor acest lucru (deconectarea prosumatorilor – n.red.) se se întâmple cât mai rar, și cât mai multă energie care este disponibilă la un moment dat să fie injectată în rețea. Dar asta doar printr-un transfer dinamic al datelor poate fi realizat” a spus Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
“Va fi și în beneficiul prosumatorului, în sensul în care perioadele de întrerupere a injecției în rețea, cauzate de aspecte tehnice vor fi reduse semificativ. Distribuția rămâne să se gândească la ce incentive-uri trebuie să acorde, dar ar trebui să facă asta. Va fi în beneficiul ambelor părți”, a spus Drăgan întrebat fiind cum ar putea fi prosumatorii incurajați să permită transferul de date către rețea.
Citește și: