Opinie mixtă asupra introducerii euro digital în Germania
Doar 50% dintre cetățenii Germaniei ar fi dispuși să utilizeze un euro digital, dacă Banca Centrală Europeană (BCE) decide să lanseze o versiune digitală a monedei unice europene. Cu puțin peste un an până la termenul limită pentru această decizie (31 decembrie 2025), temerile locuitorilor celei mai mari economii europene cu privire la securitatea banilor lor persistă.
Reticența cetățenilor germani față de euro digital
Un exemplu al acestei reticențe a fost o excursie din luna august a unui grup de pensionari către un buncăr din pitoreasca localitate Cochem, situată la aproximativ 100 de kilometri de Frankfurt. Aceștia s-au arătat extrem de sceptici în legătură cu introducerea euro digital.
Buncărul în cauză este una dintre cele mai bine păstrate secrete de zeci de ani. Construit în 1962, buncărul a fost conceput pentru a ascunde alternative la marca vest-germană, în cazul în care inamicii din perioada Războiului Rece ar fi încercat să inunde piața cu bancnote false, provocând astfel o hiperinflație. În cele din urmă, rezervă valutară s-a dovedit a fi inutilă și a fost distrusă în 1988, dar temerile germanilor cu privire la securitatea banilor lor au persistat.
Îngrijorări legate de confidențialitate
Confidențialitatea personală este o preocupare majoră, iar cetățenii Germaniei sunt cei mai neliniștiți în acest sens printre principalele state membre ale zonei euro. Acest lucru se reflectă în preferințele lor pentru plățile în numerar, un aspect pe care guvernatorul Băncii Centrale Germane, Joachim Nagel, îl descrie ca fiind un „drept sacru”.
Conform informațiilor furnizate de banca centrală germană, 51% din toate tranzacțiile efectuate în Germania sunt în numerar, 27% se fac prin carduri de debit, 6% prin carduri de credit, 6% sunt tranzacții mobile, iar 4% reprezintă transferuri de credit.
Perspectiva utilizatorilor de numerar
O fostă angajată bancară a declarat că plățile prin carduri și online îi creează senzația că își pierde controlul asupra cheltuielilor. Alții consideră că o eventuală monedă digitală ar putea să pună Germania într-o dependență periculoasă de tehnologie. Hans Heinrich Köppel, pensionat de la Poșta Germană în 2010 și care a contribuit la organizarea excursiilor la buncărul din Cochem, preferă să folosească numerar în majoritatea cazurilor.
Planuri pentru euro digital
BCE, care lucrează la dezvoltarea euro digital, este conștientă de aceste temeri și, pentru a asigura securitatea și confidențialitatea, planifică utilizarea unor tehnici variate, cum ar fi criptarea datelor și prevenirea legăturii directe între tranzacții și utilizatorii specifici. De asemenea, băncile centrale europene intenționează să facă moneda disponibilă prin carduri, nu doar prin intermediul telefoanelor mobile, pentru a permite utilizarea acesteia offline. Instituția își propune, de asemenea, să ajungă la cetățenii cu abilități digitale mai reduse și să ofere oportunități grupurilor vulnerabile, inclusiv solicitanților de azil.
Viziunea BCE asupra euro digital
„Ne imaginăm euro digital ca o formă digitală de numerar, care va putea fi utilizată pentru toate plățile electronice și va exista în paralel cu banii în formă fizică, fără a neglija niciuna dintre ele”, a comentat președintele BCE, Christine Lagarde, la începutul fazei de pregătire a proiectului.
În realitate, nu doar germanii, ale căror plăți cu cardul cresc constant, au nevoie de convingere. Alte țări, cum ar fi Austria, Slovacia și Malta, sunt chiar mai atașate de numerar decât Germania. În timp ce alte state membre ale zonei euro, precum Olanda, s-au debarasat aproape complet de banii în numerar.
Beneficiile formelor digitale
De asemenea, tinerii germani nu par să fie atât de îngrijorați de confidențialitate precum cei mai în vârstă. Un studiu pe această temă arată că o treime dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar refuza să furnizeze date personale online, chiar și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor, comparativ cu doar 10% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani.
Optimismul liderului Băncii Centrale
Cu toate acestea, Nagel este optimist că chiar și cei mai în vârstnici concetățeni pot fi convinși de avantajele euro digital. „Am reușit să câștig sprijinul generației mai în vârstă, explicându-le că numerarul nu va dispărea”, a declarat președintele Bundesbank la summitul G20 de la Rio de Janeiro, în luna iulie. El recunoaște că nu poate să o convingă pe mama sa de 92 de ani și pe colegii ei, care sunt complet străini de lumea digitală, și consideră că nu are sens să le prezinte argumente. Aceștia înțeleg ce se întâmplă în jurul lor.
Provocările adaptării la nou
Înapoi în buncărul care odată adăpostea 15 miliarde de mărci vest-germane alternative, organizatorul tururilor, Köpel, împărtășește îndoielile vizitatorilor săi cu privire la euro digital, dar oferă și o rază de speranță prin comentariul său că „nimeni nu se poate izola de acest lucru… și pur și simplu toată lumea va trebui să se adapteze noilor dezvoltări.”