Jerome Powell și perspectivele economice înainte de alegerile prezidențiale
Președintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, este puțin probabil să aducă surprize semnificative în discursul său de la simpozionul băncilor centrale din Jackson Hole. Se așteaptă ca el să sugereze o reducere a dobânzilor în mijlocul lunii septembrie, cu posibile scăderi ulterioare până la sfârșitul anului. Totuși, având în vedere că această întâlnire are loc înaintea alegerilor prezidențiale din țară, este foarte posibil ca Powell să își mențină opțiunile deschise pentru o schimbare drastică a politicii Fed în anul următor, influențată de programele celor doi candidați, Donald Trump și Kamala Harris.
Aceasta a fost opinia lui Petko Valkov, șeful departamentului „Trezorerie” din Banca de Dezvoltare a Bulgariei, în cadrul emisiunii „Business Start” de la Bloomberg TV Bulgaria.
„Scenariul de bază al Rezervei Federale, pe care se bazează piețele, este legat de controlul inflației, astfel încât starea economiei și a pieței muncii să devină centrale în politica dobânzilor. Amândoi candidații pentru președinție vor adopta o politică fiscală expansivă, iar aceasta va fi cu ușor mai accentuată în cazul lui Trump, ceea ce va avea un impact asupra deficitului bugetar”, a comentat Valkov.
Potrivit acestuia, măsurile propuse de Donald Trump sunt în mod evident pro-inflacioniste, incluzând politica de impunere a tarifelor, reducerile de impozite și restricțiile pe planul migrației. Situația este clară, dar Trump este cunoscut pentru surprizele sale. În contrast, se așteaptă ca politica lui Harris să continue linia lui Biden, având în vedere o restricție principală: nu va dispune de un buget suficient pentru a implementa politici de mari dimensiuni, ceea ce se aliniază cu perspectiva Rezervei Federale, a subliniat interlocutorul.
Ambii candidați mizează pe o creștere a cheltuielilor sociale sau pe reducerea veniturilor din impozitele pe profit, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra bugetului. Acest buget va fi votat în primăvara anului 2025, când cele două partide ar putea fi atât de divizate încât adoptarea bugetului să fie întârziată, ceea ce ar putea duce din nou la discuții despre creșterea plafonului datoriei SUA și chiar la blocarea guvernului federal, a adăugat Valkov.
Acest scenariu negativ al înghețării fondurilor bugetare poate apărea într-un moment extrem de delicat, în contextul unor începuturi economice fragile.
Perspectiva economică și îngrijorările privind recesiunea
Pe fondul unei piețe a muncii în declin și al temerilor legate de o posibilă recesiune superficială, discursul de la Jackson Hole a generat discuții intense. Se subliniază că, în cadrul acestui discurs, liderul băncii centrale ar putea să sugereze o flexibilitate în ceea ce privește ratele dobânzilor, care ar putea fi ajustate în funcție de datele economice recente. Aceasta ar putea însemna atât o accelerare a reducerii dobânzilor, cât și o întoarcere la o politică mai restrictivă, în cazul în care politica fiscală expansivă ar continua să aibă un impact semnificativ, ceea ce ar putea duce la o creștere a inflației.
Într-un astfel de scenariu, chiar și cu o posibilă scădere a dobânzilor până la mijlocul anului 2025, s-ar putea impune o perioadă de strângere a politicii monetare în a doua jumătate a anului, conform comentariilor experților. Aceștia subliniază că, în prezent, datele economice nu susțin o reducere mai agresivă a dobânzilor, mai mult de 0,25% în luna septembrie.
Este esențial să rămânem informați cu privire la evoluțiile economice prin surse de încredere.