Federal Reserve consideră că a învins inflația, dar Trump ar putea complica situația
În prezent, piețele estimează că Federal Reserve va reduce rata dobânzii de aproximativ patru ori până la sfârșitul anului. Totuși, „Karol Capital Management” preconizează că vor fi doar trei reduceri. Fed are programate trei întâlniri până la finalul anului pentru a discuta politica monetară, iar patru reduceri ar implica un diminuare a ratei cu 0,50% la una dintre aceste întâlniri, în loc de cele obișnuite de 0,25%. Această observație a fost făcută de Simeon Kăranov, manager de portofoliu la „Karol Capital Management”, în cadrul emisiunii „Business Start” de la Bloomberg TV Bulgaria.
„Foarte, foarte rar, Fed începe o schimbare de politică cu o mișcare atât de semnificativă precum 0,50%“, a subliniat Kăranov, amintind că o astfel de decizie nu a fost luată nici măcar atunci când Fed a recunoscut că a pierdut controlul asupra inflației și a început să crească ratele dobânzilor. El consideră că o astfel de măsură drastică ar fi negativă și ar indica faptul că ceva nu funcționează corect în economie. Kăranov estimează că prima reducere va avea loc în septembrie și va fi de 0,25%.
Potrivit acestuia, așa ceva este de așteptat după ce președintele Federal Reserve, Jerome Powell, a declarat la simpozionul de la Jackson Hole, vineri trecută, că banca centrală a Statelor Unite nu va mai tolera o creștere a șomajului în viitor. „Fed pare încrezător că inflația se va apropia de ținta de 2%, deși este probabil să oscileze între 2% și 3% în următorii ani“, a explicat Kăranov, subliniind că „piața a anticipat aceste lucruri“.
El a menționat că euro s-a apreciat semnificativ față de dolar după evenimentele de la Jackson Hole, ajungând la 1,12, iar „Karol” se așteaptă ca dolarul să se întărească până la sfârșitul anului 2024.
Impactul politicilor lui Trump asupra inflației
În ceea ce privește impactul politicilor lui Donald Trump, în cazul în care acesta câștigă alegerile prezidențiale din SUA, Kăranov a prognozat că, dacă inflația va crește din cauza unor taxe mai mari sau reduceri fiscale, Federal Reserve va reacționa imediat prin creșterea ratelor dobânzilor. Acest scenariu ar putea fi unul negativ, mai ales în contextul temerilor legate de o posibilă încetinire a economiei americane. El este ferm convins că „Fed va deveni dependentă de politicieni“.
Creșterea prețului aurului și reacțiile pieței
Comentând despre creșterea record a prețului aurului în acest an, expertul a explicat că aceasta se datorează achizițiilor efectuate de băncile centrale, care își diversifică rezervele în urma sancțiunilor financiare impuse Rusiei.
„Aurul va continua să crească – acest lucru se va datora în principal acumulării de rezerve de către băncile centrale din cauza scenariilor negative, așa cum a fost cazul cu Rusia, și nu în urma cererii de investiții din partea investitorilor”, a anticipat Kăranov.
Care sunt reacțiile pieței după discursul lui Jerome Powell la simpozionul de la Jackson Hole? Ce intenții au investitorii și cum se mișcă indicii bursieri în urma acestora? Au influențat rezultatele financiare ale „companiilor tradiționale” prețurile acțiunilor? De ce banca centrală a Chinei cumpără aur, în timp ce investitorii vând?
Știri de afaceri
Toți invitații emisiunii „Început de afaceri” sunt disponibili aici.
Fiecare știre este un activ, rămâneți la curent cu cele mai recente informații pe Investor.bg și în Google News Showcase.