Schimbări majore în conducerea Băncii Centrale a Libiei
Una dintre autoritățile rivale din Libia a decis unilateral să-l demită pe guvernatorul puternicei Bănci Centrale a țării, într-o mișcare bruscă ce este de așteptat să intensifice tensiunile în această țară nord-africană divizată.
Consiliul prezidențial din capitala Tripoli, aliat cu guvernul prim-ministrului Abdul Hamid Dbeibah, care controlează partea de vest a Libiei, l-a îndepărtat pe guvernatorul Sadiq al-Kabir, conform unui decret emis.
În locul său, consiliul l-a numit pe Mohamed Abdul Salam al-Shukri, economist și fost guvernator adjunct.
Al-Kabir a condus Banca Centrală din octombrie 2011, an în care Libia a fost cufundată în haos după ce o revoluție susținută de NATO a răsturnat dictatura de lungă durată a lui Moammar Gadhafi. În această perioadă, el a acumulat o influență și o putere semnificativă, dar a fost, de asemenea, criticat de oficiali de ambele părți ale diviziunii politice a țării pentru modul în care a gestionat banii din petrolul Libiei. În ultimele luni, această critică s-a transformat în apeluri pentru demiterea sa.
Libia, bogată în resurse de petrol, este împărțită între un guvern susținut de ONU în capitala Tripoli și autorități rivale din estul țării. Banca Centrală este responsabilă pentru miliarde de dolari anual din veniturile generate de petrol, precum și pentru rezervele valutare. În 2014, banca s-a divizat conform liniilor de fault politic ale țării. Sediul său recunoscut internațional rămâne în Tripoli, în timp ce o filială estică, aliată cu comandantul militar Khalifa Hifter, a fost înființată la Benghazi.
Cu toate acestea, parlamentul din estul Libiei și Consiliul Suprem de Stat, un organism consultativ cu sediul în Tripoli, au declarat că demiterea lui al-Kabir este ilegitimă. Cele două entități ar trebui, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus în privința numirii unei noi persoane în această funcție, o decizie care nu ar trebui să fie lăsată doar în seama consiliului prezidențial.