Declin al Cererii pentru Export în Turcia
Indicele cererii pentru export a scăzut cu 1% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, în timp ce scăderea anuală a acestui indicator a fost de 0,6%, conform celor raportate de Asociația Exportatorilor din Turcia (TİM).
Acest indice monitorizează condițiile de cerere pentru produsele exportate pe piețele externe ale țării, folosind indicatori macroeconomici fundamentali și indicatori macroeconomici avansați.
Pe lângă deteriorarea încrederii în rândul afacerilor și consumatorilor, îmbunătățirea limitată a așteptărilor inflaționiste a dus la menținerea indicelui sub media sa pe termen lung, a precizat TİM.
„Această îmbunătățire limitată a așteptărilor inflaționiste a crescut preocupările consumatorilor și afacerilor cu privire la condițiile economice viitoare, având un impact negativ asupra cererii agregate. În special, ratele mari ale dobânzilor și incertitudinea legată de nivelurile prețurilor au restricționat cheltuielile consumatorilor și deciziile de investiție,” a adăugat asociația.
Indicele de Reziliență a Pieței
Indicele de Reziliență a Pieței, care evaluează reziliența piețelor de export în fața riscurilor geopolitice și economice, a înregistrat 99,7 în luna iulie, în scădere cu 0,1% față de luna precedentă, dar a crescut cu 0,4% față de anul anterior.
„În ciuda îmbunătățirii parțiale a indicelui riscurilor geopolitice globale, riscurile economice și incertitudinile au afectat negativ reziliența pe piețele noastre de export și au îndepărtat ușor indicele de media sa pe termen lung,” a explicat TİM.
Analiza Sectorială
Analiza pe sectoare a arătat că indicele cererii pentru industria oțelului a scăzut cu 1,4% lunar, în timp ce declinul în sectorul îmbrăcămintei și confecțiilor a fost de 1%. În industriile miniere și auto, indicele cererii a scăzut cu 2,5% și, respectiv, cu 1,5% față de luna precedentă.
Turcia are ca obiectiv generarea a 267 miliarde de dolari din venituri din export în acest an. În perioada ianuarie-iulie, exporturile au crescut cu 4,1% față de anul anterior, atingând 148,8 miliarde de dolari.