Inflația de bază în Statele Unite continuă să scadă
Inflația de bază în Statele Unite a înregistrat o răcire pentru a patra lună consecutivă în luna iulie, oferind astfel argumente pentru Rezerva Federală de a începe reducerea ratelor dobânzilor în cadrul întâlnirii comitetului monetar din mijlocul lunii septembrie. Indicele de bază al prețurilor de consum (CPI), care exclude cheltuielile pentru alimente și energie, a crescut cu 3,2% față de aceeași lună a anului trecut, ceea ce reprezintă cea mai slabă creștere de la începutul anului 2021. Creșterea lunară a fost de 0,2%, ușor mai mare decât scăderea surpriză de 0,1% din luna iunie, conform datelor publicate pe 14 august de către Ministerul Muncii din SUA.
Economiștii consideră că acest indice este un indicator mai bun al inflației comparativ cu CPI-ul general, care a crescut de asemenea cu 0,2% față de luna iunie și cu 2,9% anual. Biroul de statistică al Ministerului Muncii precizează că aproape 90% din creșterea lunară a acestui indicator se datorează costurilor pentru locuințe și chirii, care au crescut mai rapid în luna iunie.
Tendința inflaționistă continuă să fie descendentă, deoarece economia națională se adaptează treptat la un ritm mai lent. În combinație cu un piața muncii în declin, aceasta va oferi argumente bancherilor centrali americani să înceapă reducerea ratelor dobânzilor în septembrie, iar numărul acestor reduceri va depinde de următorii indicatori fundamentali. Înainte de întâlnirea din septembrie, strategii monetari vor primi informații suplimentare și un raport extrem de important referitor la piața muncii, inclusiv date despre ocupare și șomaj, care au provocat turbulențe pe piețele financiare globale din cauza informațiilor dezamăgitoare din luna iulie.
Președintele Rezervelor Federale, Jerome Powell, și colegii săi subliniază că acordă acum o atenție mai mare acestei părți a mandatului lor dual decât inflației, un aspect ce va fi probabil reafirmat și în cadrul simpozionului anual de la Jackson Hole, programat pentru săptămâna viitoare.
Numerele inflaționiste au influențat prețurile indicilor bursieri din SUA, dar nu au avut un impact semnificativ asupra cotărilor dolarului, care s-a depreciat preventiv înainte de publicarea știrilor despre inflație. La ora 17:16, ora Bulgariei, pe 14 august, un euro se tranzacționa pentru 1,1030 dolari. Comercianții pariază acum pe o probabilitate mai mică de reducere a dobânzii cu 50 de puncte de bază în luna următoare.
Un alt raport, tot din 14 august, care combină valorile inflației cu ultimele date despre veniturile din muncă, arată că creșterea veniturilor reale a încetinit în luna iulie comparativ cu anul anterior.