Ministerul Dezvoltării Regionale demarează procedura de expropriere pentru finalizarea tronsonului pe autostrada „Europa”
Ministerul Dezvoltării Regionale a început procesul de expropriere a terenurilor necesare pentru a încheia lucrările la ultimul segment al autostrăzii „Europa”, care se întinde între Sliivnica și centura Sofiei, având o lungime totală de 16,5 kilometri. În prezent, aproape 6 kilometri sunt în construcție, iar ministerul se ocupă acum de asigurarea restului traseului.
Detalii despre expropriere
Conform informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice (MDRLP), a fost demarată procedura de expropriere a unor proprietăți private în favoarea statului. Acestea se află în principal în zona satului Mramor. În baza Hotărârii 588 din 12 august 2024 a Consiliului de Miniștri, costurile asociate exproprierii se ridică la peste 15,2 milioane de leva, bani ce vor fi alocați din bugetul Agenției pentru Infrastructură Rutieră.
Proiectele incluse în expropriere
Exproprierea vizează două proiecte importante: „Modernizarea drumului I-8 Kalotina – p.v. Hrabarsko”, între kilometrul 45+977,45 și kilometrul 48+611,93, și „Drumul II-18 Centura Sofiei” de la kilometrul 1+640 la kilometrul 2+800 și de la kilometrul 3+700 la kilometrul 6+300, inclusiv zona de intersecție „Tangenta Nordică” la kilometrul 5+109, toate situate în comuna Mramor, din regiunea Sofiei.
Justificarea exproprierii
Exproprierea terenurilor private este motivată de existența unor planuri detaliate de urbanism care au fost aprobate și sunt în vigoare pentru proiectele menționate. Reamintim că în luna mai a anului trecut a început construcția unui segment de 6 kilometri din acest tronson. Atunci s-a stabilit că lucrările pentru restul de 10,5 kilometri vor continua după asigurarea terenului necesar.
Finanțarea și executarea lucrărilor
Acest tronson beneficiază de finanțare din Fondul European de Coeziune și din bugetul național, prin intermediul Programului Operațional „Transport și infrastructură de transport” 2014-2020. Pentru a asigura continuitatea finanțării, era necesar ca până la sfârșitul anului 2023 să fie finalizate cel puțin 50% din lucrări. Contractul de execuție a lucrărilor a fost atribuit asocierii „Europa-2022”, care include companiile „GBS Infrastructură Construcții” S.A., „Glavbolgarstroy Internațional” EAD și „Obonato Build” SRL. Valoarea acestui contract se ridică la aproape 267 milioane leva, inclusiv TVA.
Supravegherea lucrărilor
Supravegherea lucrărilor de construcție a fost încredințată asocierii „Europa”, care reunește firmele „Pătinvest-Inginering” S.A., „Stroinorm” SRL și „ER G Consulting” SRL, iar valoarea contractului pentru acest serviciu este de aproape 6 milioane leva, inclusiv TVA.