Activitatea de recoltare a alunelor în Ordu
În Ordu, muncitorii care se ocupă cu recoltarea alunelor au început procesul de sortare, lucrând aproximativ 1,5 luni pe an și câștigând 3.500 TL pe oră. Recoltarea alunelor, una dintre cele mai importante surse de venit din Regiunea Mării Negre, a început oficial pe 5 august în zonele de coastă. Producătorii care adună și usucă alunele din zonele medii și înalte continuă să folosească mașinile de despicat pentru a separa alunele de coajă.
Condiții de muncă dificile
Sub condiții de muncă dificile, muncitorii din domeniul patozului lucrează aproximativ 20 de ore pe zi, timp de aproximativ o lună și jumătate, în funcție de intensitatea muncii. Aceștia își desfășoară activitatea în condiții de căldură și praf, iar anul acesta, salariul orar a fost stabilit la 3.500 TL, comparativ cu 2.000 TL anul trecut.
Declarațiile muncitorilor
Unul dintre colaboratorii de la patoz, Yiğit Çağan, a menționat că sezonul a început într-un ritm intens. El a explicat că lucrările din zonele de coastă se vor încheia în aproximativ 10 zile, iar ulterior se vor îndrepta spre zonele medii și înalte, unde activitatea va continua timp de încă 20 de zile. „Lucrăm uneori până dimineața, fără somn și în praf. Anul acesta, lucrăm cu un salariu orar de 3.500 TL,” a adăugat acesta.
Provocările recoltării
Producătorul de alune, Mustafa Yıldırım, a menționat că continuă recoltarea alunelor și că acestea sunt supuse procesului de sortare. El a subliniat că dăunătorul brown marmorated stink bug a afectat alunele, provocând pierderi de aproximativ 20%. „Vom vedea cum va fi recolta noastră. Recoltarea și procesul de despicare sunt dificile, iar costurile cu forța de muncă sunt mari. Aproximativ 80% din costuri merg către salarii,” a spus Yıldırım, care are o recoltă de aproximativ 20-30 de tone de alune.
Impactul condițiilor meteorologice
Mustafa Yıldırım a adăugat că soarele și praful reprezintă provocări mari în timpul muncii. „Lucrăm ore în șir la soare pentru a procesa alunele. Întregul proces durează între 2 și 3 săptămâni. Aici usucem alunele, apoi le procesăm și, în final, le usucem din nou. Sperăm ca ulterior să putem vinde recolta,” a concluzionat el.