Sprijin pentru Fermierii din Turcia: O Nouă Politică Agricolă
Guvernul Turciei a reformulat schema de sprijin pentru milioanele de fermieri din țară, implementând un plan care va acoperi perioada 2025-2027, având ca scop creșterea producției și asigurarea securității aprovizionării cu alimente. Decretul prezidențial referitor la „sprijinurile pentru culturile și alte produse agricole” a fost publicat în Monitorul Oficial.
Noul model urmărește să asigure sustenabilitatea producției agricole și securitatea aprovizionării cu alimente, să contribuie la planificarea producției și să crească randamentul și calitatea, a declarat ministrul Agriculturii și Pădurilor, İbrahim Yumaklı.
Modelul de sprijin are, de asemenea, ca obiectiv încurajarea adoptării unor abordări ecologice în producția agricolă. Yumaklı a subliniat că această nouă schemă marchează „începutul unei noi ere” în agricultura turcească, adăugând că aceasta reprezintă cel mai important pilon al producției planificate.
„Pentru prima dată, sprijinurile destinate producției vegetale au fost anunțate pe o perioadă de trei ani”, a menționat ministrul. Noul model simplifică mecanismul de sprijin, iar toți fermierii incluși în Sistemul de Înregistrare a Fermierilor vor beneficia de sprijinul oferit de guvern, conform afirmațiilor lui Yumaklı.
În cadrul sistemului reformulat, se va oferi un sprijin suplimentar pentru produsele strategice, în cadrul planificării producției, dar și pentru producția din bazinele cu constrângeri de apă, care permite rotația culturilor, a explicat ministrul. „Suma de sprijin va fi actualizată anual în funcție de modificările costurilor de input. Fermierii noștri vor ști în ce bazin, pentru ce produs și cât sprijin vor primi înainte de a decide asupra producției”, a adăugat Yumaklı.
„Astfel, ne vom îndrepta fermierii spre o producție planificată și vom preveni unele dintre efectele adverse cauzate de producția neplanificată”, a completat el.
Noul sistem de sprijin își propune să crească randamentul și calitatea pentru a satisface nevoile țării prin producția internă, să mențină registrele actualizate și să protejeze producătorii de condiții adverse, cum ar fi creșterile de costuri și instabilitatea prețurilor, conform ministrului.
Printre produsele incluse în lista de produse destinate producției planificate se numără: orzul, floarea-soarelui, grâul, rapița, fasolea, lintea, porumbul, năutul, bumbacul, cartofii, ceapa, soia și culturile de fân.
În cadrul noului sistem, fermierii care cultivă orz, grâu, floarea-soarelui, vetch, linte, năut, mazăre furajeră și semințe de floarea-soarelui pe terenuri agricole irigate situate în bazine unde nivelul apei subterane este insuficient vor primi sprijin suplimentar.