Producția de energie din surse regenerabile în Portugalia atinge noi recorduri
Companiile energetice din Portugalia au redus ponderea producției de electricitate din surse fosile la doar 10% până în prezent în 2024, depășind astfel țara vecină, Spania, și devenind astfel al doilea cel mai curat sector energetic din Europa de Vest, după Franța. Potrivit datelor furnizate de think tank-ul energetic Ember, producția totală de electricitate curată în primele șapte luni ale anului 2024 a crescut cu 32% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, atingând un nivel record de 21,76 TWh.
Creșterea semnificativă a producției provenite din parcurile solare și eoliene, alături de cea mai mare producție hidraulică din 2016 până în prezent, a fost principalul factor care a propulsat acest avans al energiei curate. Aceste progrese au permis generatorilor să reducă producția de gaz natural cu 60% în perioada ianuarie-iulie 2023.
Companiile energetice din Portugalia au reușit, de asemenea, să crească producția totală de electricitate cu 7%, atingând cele mai înalte niveluri de la începutul anului 2021, demonstrând că o abordare diversificată pentru stimularea producției de energie curată poate genera progrese rapide în îndeplinirea obiectivelor de tranziție energetică.
Investiții în infrastructură energetică
Lansarea unor dintre cele mai mari baraje și parcuri solare din Europa în acest an a jucat un rol crucial în accelerarea reducerii utilizării combustibililor fosili în mixul energetic al Portugaliei. Barajul „Tamega”, cu o capacitate de 1158 megawați (MW), și ferma solară Cerca, cu o capacitate de 202 MW, au început să funcționeze în acest an, ceea ce a permis companiilor energetice să reducă producția totală de electricitate generată din surse fosile la doar 2,53 TWh în luna iulie a acestui an.
De asemenea, arderea combustibililor a scăzut cu 59% față de aceeași perioadă din 2023, atingând cele mai scăzute valori din istorie. Ca urmare, emisiile totale din sectorul energetic au scăzut drastic la 2,12 milioane de tone metrice de dioxid de carbon în primele șapte luni, ceea ce reprezintă o reducere de 45% comparativ cu aceeași perioadă din 2023 și un nou record.