Decizia privind depozitarea deșeurilor radioactive în Bulgaria întârzie
Bulgaria nu a luat încă o decizie referitoare la construirea unui depozit pentru înmormântarea deșeurilor radioactive, iar diferite locații și variante sunt în continuare analizate. Potrivit ultimei strategii guvernamentale, o astfel de decizie ar trebui să fie luată până în anul 2033. Această informație a fost dezvăluită în cadrul unei audieri a ministrului energiei, Vladimir Malinov, în Parlamentul bulgar.
Management responsabil al deșeurilor radioactive
Ministrul Malinov a subliniat că dezvoltarea energiei nucleare necesită un management responsabil al combustibilului nuclear uzat și al deșeurilor radioactive generate. El a adăugat că, conform legislației Uniunii Europene, aceste deșeuri trebuie să fie înmormântate în țara în care au fost generate, cu excepția cazului în care există un acord pentru utilizarea unei instalații dintr-o altă țară.
În prezent, centrala nucleară „Kozloduy” și deținătorii de licențe pentru utilizarea surselor radioactive își tratează și stochează combustibilul uzat temporar în instalațiile proprii, până la transferul acestuia către Întreprinderea de Stat „Deșeuri radioactive” (DPR RAO). Malinov a explicat că DPR RAO gestionează și stochează deșeuri radioactive, dar nu pe termen lung.
Dezvoltarea depozitului național „Radiana”
Deșeurile care au fost stocate până acum în depozitul de la „Novi han” vor fi înmormântate în depozitul național „Radiana”, care este în continuare în construcție.
Problemele cu deșeurile radioactive din Rusia
Deșeurile radioactive cu o durată lungă de viață sunt generate de diferite produse rezultate din procesarea combustibilului nuclear uzat, obținute în urma operării și dezafectării reactoarelor nucleare. Legislația prevede că, după condiționare și stocare temporară, acestea trebuie transportate în depozite pentru înmormântare geologică.
Până recent, Bulgaria a depins de un contract cu Rusia pentru gestionarea deșeurilor radioactive. Malinov a menționat că condițiile financiare și lipsa necesității de a rezolva problemele legate de acceptarea deșeurilor cu activitate ridicată făceau această abordare preferabilă. Totuși, această practică nu mai este posibilă în prezent, iar autoritățile caută alternative și explorează posibilitățile tehnologice pentru procesarea combustibilului nuclear uzat.
În ceea ce privește deșeurile deja trimise în Rusia și stocate temporar acolo, Bulgaria are obligația de a le accepta înapoi, însă nu sunt cunoscute parametrii deșeurilor și condițiile de returnare. După ce aceste deșeuri vor fi trimise, ele ar putea fi păstrate pe termen mediu în depozitul de la centrala „Kozloduy”, dar este necesară găsirea unei soluții sustenabile pentru înmormântarea lor pe termen lung.
Posibile locații în nordul Bulgariei
Deși ministrul a fost clar că nu există încă o decizie privind locația, el a menționat că zona nordică a Bulgariei este luată în considerare. Deși nu a specificat un loc anume, el a afirmat că, pe baza cercetărilor preliminare, aceasta este cea mai potrivită locație pentru construirea unui depozit pentru înmormântarea geologică. Malinov a subliniat că Bulgaria dispune de condiții geologice favorabile, în special în masivele de mărgăritar ale plăcii moesice.
Deputatul Petăr Petrov, de la „Văzduh”, care a inițiat audierea, a menționat că se discută despre zona Vrața, unde sunt analizate două localități – Vărbița și Sumer, precum și Kozloduy. Petrov a citat un raport al Academiei Bulgare de Științe din 2011, care analizează 30 de locații potențial adecvate din țară, menționând că Sumer îndeplinește cel mai mare număr de criterii. Malinov a afirmat că nu este familiarizat cu raportul BАН din 2011, dar…
Actualizarea Strategiei de Gestionare a Deșeurilor Nucleare în Bulgaria
Se impune o actualizare a planului național pentru gestionarea deșeurilor nucleare. Conform proiectului de strategie revizuită, se preconizează că până în anul 2050 va fi construit un depozit pentru îngroparea geologică a deșeurilor nucleare. Până în 2033, se va informa publicul și autoritățile locale, se va elabora o propunere de investiție, precum și un raport de evaluare a impactului asupra mediului (OVOS). Totuși, implementarea acestor măsuri va demara doar după ce Consiliul de Miniștri va lua o decizie privind construcția unui depozit geologic profund pentru stocarea deșeurilor nucleare.
Bulgaria ia în considerare și opțiuni alternative pentru gestionarea deșeurilor. Un exemplu este Finlanda, care va fi prima țară cu un astfel de depozit. Dacă se va încheia un acord ratificat de Parlamentul Bulgariei pentru stocarea deșeurilor în alte state, această posibilitate va fi explorată.
Provocările Proiectului de Construire a Noilor Capacități Nucleare
Fără un plan detaliat pentru operaționalizarea unui depozit de deșeuri radioactive de înaltă activitate, orice propunere de construcție a unei noi centrale nucleare nu poate fi considerată sustenabilă în cadrul unui proiect de investiție, a declarat un oficial, referindu-se la blocurile 7 și 8 ale Centralei Nucleare „Kozloduy”.
Întrebări Despre Locația Depozitului în Străndja
La începutul acestui an, s-a discutat despre locațiile potrivite din Bulgaria pentru construirea unui depozit de deșeuri nucleare. Deputatul DPA, dr. Djevdet Chakărov, a întrebat atunci ministrul energiei, Rumen Radev, dacă strategia națională de energie a Bulgariei va include construcția unui depozit pentru stocarea pe termen lung a combustibilului nuclear uzat și dacă s-au efectuat studii pentru identificarea locurilor adecvate. În răspunsul primit, s-a menționat că, în urma unei analize detaliate a datelor din studiile geologice, zonele cu roci chimic potrivite sunt granituri din sud-estul Bulgariei și mergeli din câmpia Dunării.
În cadrul unei întâlniri recente, deputatul GERB, Jecho Stankov, a întrebat despre adecvarea zonei Străndja, iar oficialul a reiterat că, în prezent, au fost efectuate doar studii preliminare. Se caută condiții geologice adecvate, însă nu există locuri concret definite, mai ales în Străndja.