Parlamentul oferă o extensie pentru negocierile privind vânzarea echipamentului de la AEC „Belenе”
Deputatul a decis să acorde o extensie de șase luni ministrului energiei pentru a continua negocierile privind vânzarea echipamentului de la centrala nucleară „Belenе” către Ucraina. Această decizie a fost adoptată definitiv de Parlament joi, cu voturile GERALD, PPD și DPS (107 „pentru”). Partidul „Există un astfel de popor” a votat „abținere”, în timp ce partidele proruse „Învie” și BSP s-au opus categoric acestei idei.
Este important de menționat că vânzarea reactorilor pentru centrala nucleară nefinalizată a fost aprobată încă din vara trecută, oferind atunci un termen de 60 de zile pentru negocieri. Totuși, procesul a avansat cu dificultate, iar în Ucraina au apărut îngrijorări legate de posibile acte de corupție asociate cu această tranzacție. Recent, s-a raportat că guvernul ucrainean se confruntă cu o rezistență tot mai mare față de achiziția reactorilor nucleari ruși din Bulgaria, rezistență ce provine chiar din partea partidului de guvernământ al președintelui Volodimir Zelenski.
Acum, termenul pentru o posibilă tranzacție a fost extins cu încă 180 de zile de la data la care decizia va intra în vigoare. În motivele anexate deciziei propuse de GERALD, se menționează că această extensie este acordată pentru a finaliza procesul și pentru a permite realizarea unei analize cu privire la compatibilitatea parogenaratoarelor pentru „Belenе” cu cele utilizate în AEC „Kozloduy”.
Problema constă în utilizarea unor tuburi mici în unul dintre parogenaratoarele blocului 6 al AEC „Kozloduy”, prin care circulă căldura de la agentul termic în circuitul primar către agentul termic din circuitul secundar. În caz de scurgere prin aceste tuburi, acestea sunt astupate pentru a preveni pierderile. Proiectanții susțin că în parogenatorul 3, care prezintă probleme, există 11.000 de tuburi, dintre care 18 au fost astupate, 6 dintre acestea în ultimii trei ani. Limita maximă admisă pentru astupare este de 5% din tuburi, adică 550.
Pentru a finaliza întregul proces de negociere cu Ucraina, este necesară actualizarea evaluării de piață realizate în august 2023. Conform deciziei adoptate, echipamentul nuclear nu poate fi vândut la un preț mai mic decât cel de achiziție, care este de 1,2 miliarde de lei. În această perioadă, compania ucraineană „Energoatom” trebuie să obțină aprobările necesare de la autoritățile competente din Ucraina pentru a achiziționa echipamentul bulgar.