rant on the fourth floor and quickly spread to the upper floors. The İMO report stated that the fire department’s response was delayed due to the lack of a proper fire alarm system. The hotel’s owner, who was arrested following the incident, claimed that the hotel had a fire alarm system, but it was not operational at the time of the fire. Parlamentul a înființat o comisie pentru a investiga incendiul de la un hotel din stațiunea de schi Kartalkaya din Bolu, nord-vestul Turciei, care a provocat moartea a 78 de persoane pe 21 ianuarie. Potrivit informațiilor publicate astăzi în Monitorul Oficial, comisia formată din 22 de membri va efectua ancheta în următoarele trei luni.
Incendiul a izbucnit în restaurantul de la etajul patru al hotelului de 12 etaje, în jurul orei 3.30 dimineața și s-a răspândit rapid în întregul clădire. Anchetele au relevat că hotelul nu avea un sistem de stingere a incendiilor, o scară de evacuare adecvată și un sistem de alarmă funcțional. Cu 238 de oaspeți în hotel la momentul incendiului, mulți au rămas blocați. Unii au fost nevoiți să sară pe geamuri, în timp ce alții au încercat să scape legând cearșafuri împreună pentru a coborî.
După incident, Ministerul Culturii și Turismului și Primăria Bolu, controlată de opoziție, s-au acuzat reciproc pentru măsurile de siguranță inadecvate. Proprietarul hotelului, unul dintre cei 19 arestați în legătură cu incidentul, a declarat că hotelul a fost inspectat și aprobat de minister.
Ulterior, s-a aflat că Primăria Bolu a efectuat o inspecție în decembrie 2024, la cererea hotelului, și a descoperit deficiențe semnificative în ceea ce privește siguranța la incendiu. Cu toate acestea, din cauza faptului că Kartalkaya este desemnată ca zonă specială de turism, primăria nu are autoritate de aplicare asupra afacerilor din zonă.
27 ianuarie 2025
Raportul inginerilor relevă grave deficiențe de siguranță
Filiala Ankara a Camerei Inginerilor Civili (İMO) a publicat un raport care evidențiază deficiențe structurale și de siguranță la Grand Kartal Hotel. Potrivit raportului, hotelul nu a fost supus unor inspecții adecvate de siguranță la incendiu și lipsea mai multe caracteristici critice, inclusiv sisteme de alarmă la incendiu, sisteme de stingere a incendiilor și conexiuni suficiente de apă pentru furtunurile de incendiu.
İMO a clasificat deficiențele în trei categorii: “deficiențe ale sistemului de siguranță la incendiu”, “defecte structurale și sistemice” și “deficiențe de inspecție”. Deficiențele sistemului de siguranță la incendiu includ:
Un sistem de detectare a incendiilor neconform și defectuos
Detectoare de fum nefuncționale
Buton de urgență nefuncțional
Iluminare de urgență inadecvată, cu sisteme de baterii descărcate
Semne de ieșire de urgență insuficiente
Conexiuni de alimentare cu apă insuficiente pentru dulapurile cu furtunuri de incendiu
23 ianuarie 2025
Raportul a remarcat că hotelul a fost construit în mare parte din materiale lemnoase inflamabile, inclusiv panouri decorative interioare în zonele comune. Aceste materiale au crescut riscul de incendiu. Clădirea avea cinci lifturi și trei scări, dintre care doar una era desemnată ca scară de evacuare în caz de incendiu. Cu toate acestea, acea scară era blocată de instalații neautorizate, inclusiv panouri electrice și o stație de bază, care s-au topit în timpul incendiului și au făcut scara inutilizabilă.
Hotelul lipsea și de un sistem de stingere a incendiilor, pe care İMO l-a remarcat ca fiind “obligatoriu conform reglementărilor existente”. Mai mult, pompele de apă necesare pentru a susține dulapurile cu furtunuri de incendiu lipseau.
Răspândire rapidă din cauza răspunsului întârziat
Incendiul a început în restaurantul hotelului de la etajul patru și s-a răspândit rapid la etajele superioare. Raportul İMO a afirmat că răspunsul departamentului de pompieri a fost întârziat din cauza lipsei unui sistem de alarmă la incendiu adecvat. Proprietarul hotelului, care a fost arestat după incident, a susținut că hotelul avea un sistem de alarmă la incendiu, dar acesta nu era funcțional în momentul incendiului.