Pretul petrolului scade pe fondul temerilor legate de cererea globală
Pretul petrolului a înregistrat o scădere pentru a cincea sesiune consecutivă, în condițiile în care temerile legate de cererea globală pun presiune asupra pieței, în ciuda scăderii stocurilor de combustibil din Statele Unite. Conform datelor, cotele futures pentru petrolul Brent au rămas aproape neschimbate, situându-se la 76,08 dolari pe baril, în timp ce cotele pentru petrolul american WTI au scăzut cu 9 cenți, sau 0,13%, ajungând la 71,84 dolari pe baril.
Cotele futures pentru petrolul Brent pentru luna octombrie au scăzut cu 6,4% de la 15 august, iar pentru WTI scăderea a fost de 6,9% în aceeași perioadă.
Prețurile în scădere sunt influențate de un raport recent care a revizuit datele privind ocuparea forței de muncă din Statele Unite, cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial, arătând că numărul locurilor de muncă create în 2024 a fost mai mic decât estimările anterioare. De asemenea, datele economice slabe din China, a doua cea mai mare economie din lume și cel mai mare importator de petrol, au avut un impact negativ asupra pieței.
Investitorii sunt în așteptarea unei posibile decizii din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi, inclusiv Rusia, cunoscuți sub denumirea de OPEC+, de a anula unele dintre reducerile voluntare ale producției în luna octombrie, ceea ce ar putea duce la o creștere a livrărilor.
„Cererea globală slabă și amenințarea potențială a OPEC+ de a renunța la reducerile de producție afectează prețul petrolului“, a declarat un analist de pe piață, adăugând că tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu exercită, de asemenea, o presiune ascendentă.
Îngrijorările cu privire la modul în care va evolua producția OPEC+ în trimestrul patru, în cazul în care reducerile vor fi anulate, agravează performanța slabă a prețurilor, deși acestea ar putea fi suspendate sau inversate, dacă va fi necesar.
„Presiunea descendentă asupra prețurilor face din ce în ce mai probabil ca OPEC+ să renunțe la planurile de creștere treptată a livrărilor începând din octombrie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este probabil să exercite o presiune suplimentară asupra prețurilor“, au afirmat analiștii într-o notă adresată clienților.
Prețurile petrolului brut au scăzut în ciuda raportului guvernului american, care arată că stocurile de petrol brut, benzină și distilate din Statele Unite au scăzut în săptămâna care s-a încheiat pe 16 august, în timp ce activitatea rafinăriilor a crescut.
Temerile geopolitice cauzate de conflictul dintre Israel și Gaza s-au redus în ultima săptămână, pe măsură ce Statele Unite, Israel și „Hamas“ încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului, deși eforturile diplomatice ale Statelor Unite din această săptămână s-au încheiat fără un armistițiu.
„Catalizatorii ascendenți pentru petrol par să fie limitați în acest moment, cu șansele în creștere pentru un acord de încetare a focului în Orientul Mijlociu, ceea ce a determinat participanții la piață să reevalueze unele dintre riscurile geopolitice“, a comentat un strateg pe piață.
*Datele sunt actualizate la ora 8:30.