Intrat în insolvență anul trecut, la cererea unor creditori, procesatorul de carne Angst Ro SRL, unul dintre primii jucători pe piața produselor procesate de carne din România, vrea să recucerească rafturile magazinelor și pe consumatori mergând spre zona de prim preț, atât cu brandul propriu cât și sub mărcile private ale comercianților, potrivit unor documente analizate de Economica.
Producătorul cu fabrică de procesare la Buftea are în plan dezvoltarea unor game de produse „accesibile pentru consumatori cu venituri mai mic”, se menționează în documentul citat.
Noua strategie a fost astfel gândită cu scopul de a genera noi parteneriate cu retailerii și la dezvoltarea afacerii. „Societatea îşi desfășoară activitatea curentă de fabricare a produselor din carne, în condiții normale și fără sincope generate de deschiderea procedurii de insolvență. Debitoarea efectuează demersuri pentru reluarea relațiilor comerciale cu marile lanțuri de retail în vederea expunerii la raft și comercializării produselor proprii”, se mai arată în documentul consultat.
Cât despre vânzările din primele două luni ale anului, acestea au avut o „evoluție sezonieră”, cu tendințe de scădere ianuarie și februarie, determinată de o cerere mai scăzută din partea clienților.
Trendul a fost pus pe seama presiunilor sociale rezultate din instabilitatea economică și totodată cea politică, ceea ce determină consumatorii să acționeze prudent cu veniturile lor erodate oricum de inflație. Consumul de bunuri alimentare este, așadar, mai mic.
Pentru următoarele luni, se preconizează însă o îmbunătățire a cererii pe măsură ce cheltuielile cu utilitățile ale populației ar urma să scadă dar și pe măsură ce instabilitatea economică și politică îşi vor atenua efectele.
Amintim că în vara anului trecut, Familia Minea, cea care a creat în anii 90 business-ul Angst cu produse procesate din carne, a vândut 80% din părțile sociale ale Angst Ro SRL, una dintre companiile grupului, către Domidene COM SRL, unul dintre cei ai mari jucători pe piața cărnii din Prahova, cu abatoare și un lanț de aproximativ 80 de carmangerii, inclusiv în incinta supermarketurilor Penny.
De ce a intrat Angst în insolvență
Potrivit raportului asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a ANGST, compania a avut o situație financiară cu evoluții nefavorabile în perioada 2019-31.03.2024.
Rentabilitatea exploatării a atins valoarea maximă în anul 2020 când a fost 2%, iar în anii următori din perioada analizată aceasta a avut evoluții descrescătoare ajungând la valori negative de -42% în anul 2023 și respectiv -57% la data de 31.03.2024. În perioada 2022-31.03.2024 societatea a avut pierdere din exploatare. Astfel, marja EBITDA a fost în creștere de la 3% în anul 2019 până la 6% în anul 2020 ca mai apoi să scadă și să aibă valori negative de -2% în anul 2022, -35% în anul 2023 și -47% la data de 31.03.2024.
„Activitatea de exploatare nu a generat profit care să susțină desfășurarea activității”, se mai arată în raport.