Proiectul cablului electric subacvatic între Azerbaijan, Georgia, România și Ungaria avansează
Prin semnarea „Acordului acționarilor” pentru constituirea unei societăți mixte, cele patru țări – Azerbaijan, Georgia, România și Ungaria – au făcut un nou pas în realizarea proiectului cablului electric prin Marea Neagră. Acest document permite crearea companiei mixte JV-Green Energy Corridor, care va avea sediul în București, conducerea acesteia urmând să fie exercitată prin rotație.
În cadrul întâlnirii din capitala României, desfășurată marți, a fost modificat și acordul inițial referitor la construcția cablului electric, pentru a fi conform cu legislația europeană, precum și pentru a oficializa includerea Bulgariei în proiect.
„Colaborarea dintre Azerbaijan, Georgia, România și Ungaria subliniază angajamentul comun pentru dezvoltarea durabilă și cooperarea energetică regională”, a declarat Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaijan. El a adăugat că studiul de fezabilitate va include sarcini legate de integrarea unei linii de cablu optic și va analiza posibilitatea includerii Bulgariei în coridor.
Miniștrii au exprimat, de asemenea, sprijinul lor colectiv pentru organizarea unui eveniment de înalt nivel dedicat proiectului „Coridor de energie verde” la viitoarea întâlnire a liderilor pe teme de climă COP29, care va avea loc la Baku, evidențiind importanța acestui proiect în contextul global al energiei verzi.
Pe 17 decembrie 2022, Azerbaijan, Georgia, România și Ungaria au semnat la București un acord de parteneriat strategic pentru construirea cablului electric subacvatic Black Sea Energy. Proiectul va include un cablu cu o capacitate de 1 GW, având o lungime de 1195 kilometri, destinat transportului de energie electrică verde din viitoarele parcuri eoliene offshore ale Azerbaijanului, prin Georgia și Marea Neagră, către România, pentru redistribuirea ulterioară în Ungaria și alte părți ale Europei. Comisia Europeană planifică alocarea a 2.3 miliarde de euro pentru acest proiect.