Proiectul cablului submarin de energie verde în Marea Neagră
Proiectul cablului submarin din Marea Neagră destinat livrării de energie verde în Europa se dovedește a fi promițător și fezabil. Aceasta este concluzia unui studiu internațional realizat de compania italiană de consultanță CESI, la comanda Sistemului Național de Electricitate din Georgia, cu sprijinul Băncii Mondiale.
Studiul a evidențiat că proiectul este realizabil atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. Este vorba despre un proiect colaborativ între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, care preconizează construcția unui cablu energetic submarin. Acest cablu va transporta energie verde generată în Azerbaidjan, traversând Georgia și Marea Neagră, până în România și, ulterior, în Ungaria și restul Europei. Proiectul implică instalarea unui cablu submarin de 1195 km, denumit Black Sea Energy, cu o capacitate de 1 GW.
În luna iunie a acestui an, Guvernul a dat mandat Ministerului Energiei din cadrul „Bulgarian Energy Holding” (BEH) de a se alătura proiectului cu un pachet de acțiuni de până la 20%. Deocamdată, țara noastră nu este oficial implicată în proiect. Studiul a stabilit caracteristicile optime ale cablului electric, a evaluat costurile de construcție și a realizat o analiză economică a proiectului. De asemenea, a fost definit un traseu preliminar pentru secțiunile terestre și maritime ale cablului, fiind elaborat un plan de execuție și o strategie pentru achiziții publice.
Studiul detaliază lucrările necesare pentru efectuarea unor cercetări geotehnice, geofizice, ecologice și arheologice pe fundul mării. Studiul de fezabilitate pentru infrastructura energetică a început în 2022, iar evaluările de impact asupra mediului și societății, precum și cercetările pe fundul mării, sunt planificate pentru anii 2025-2026. Se așteaptă ca acest proiect ambițios să fie finalizat în termen de 3-4 ani.
În luna mai 2024, a fost semnat un memorandum între Transelectrica din România și operatorii parteneri din țările implicate – AzerEnerji (Azerbaidjan), Georgian State Electrosystem (Georgia) și MVM (Ungaria) – pentru a crea o companie de proiect. Noul joint venture, al cărui nume nu a fost deocamdată anunțat, va avea sediul în București, România.
Acționarii Transelectrica au votat, pe 12 august, în favoarea participării companiei la capitalul social al noului joint venture, care va fi creat împreună cu operatori energetici din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, pentru a implementa proiectul de coridor energetic verde către Europa. Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a menționat că pentru România, noul interconector va însemna acces la o nouă piață, o securitate sporită pentru sistemul energetic național și, pe termen mediu și lung, o energie mai ecologică la prețuri mai accesibile pentru toți românii.
Subliniind importanța acestui proiect, Comisia Europeană plănuiește să aloce 2.3 miliarde de euro pentru această inițiativă.