Un acord de armistiţiu încheiat la 27 noiembrie anul trecut a pus capăt ostilităţilor dintre Israel şi Hezbollah care au durat mai mult de un an – inclusiv două luni de război deschis -, care au determinat strămutarea a peste un milion de oameni şi care au devastat zone întregi ale ţării.
„Nevoile de reconstrucţie şi redresare în urma conflictului din Liban sunt estimate la 11 miliarde de dolari”, a constatat BM într-un raport care „evaluează pagubele, pierderile şi necesităţile din zece sectoare din întreaga ţară”.
Banca Mondială menţionează că, din cele 11 miliarde de dolari, 3 până la 5 miliarde vor trebui finanţate din fonduri publice, inclusiv un miliard destinat infrastructurii.
Potrivit băncii, guvernoratele Nabatieh şi de Sud au fost cele mai afectate de război, urmate de Munţii Liban (inclusiv suburbiile sudice ale Beirutului), bastioane ale mişcării pro-iraniene.
Noul guvern format în februarie în ţara care se zbate din 2019 într-o criză economică s-a angajat să creeze un fond pentru reconstrucţie, mizând pe ajutor financiar extern.
„În plus, vor fi necesare finanţări private de 6 până la 8 miliarde de dolari, în principal în sectoarele locuinţelor, comerţului, industriei şi turismului”, mai notează BM.
Pe baza acestor estimări, Banca Mondială estimează „costul economic al conflictului pentru Liban la 14 miliarde de dolari”.