Robinhood va plăti o amendă de 3,9 milioane de dolari pentru practici necorespunzătoare
Divizia de criptomonede a Robinhood a ajuns la un acord pentru a plăti o amendă de 3,9 milioane de dolari, încheind astfel o investigație din California referitoare la practicile sale anterioare. Anunțul a fost făcut pe 5 septembrie de către Procurorul General al Californiei, Rob Bonta, care a subliniat că acest acord a fost obținut după ce Robinhood Crypto a împiedicat utilizatorii să-și retragă activele digitale între anii 2018 și 2022. De asemenea, compania nu a reușit să dezvăluie complet detalii despre procesele sale de tranzacționare și gestionare a ordinelor.
Detalii ale acordului
Investigația a constatat că Robinhood a indus în eroare clienții prin afirmații că va conecta utilizatorii la mai multe piețe de tranzacționare pentru a oferi cele mai bune prețuri, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna. În plus, compania a asigurat utilizatorii că deține toate criptomonedele achiziționate în numele lor. Totodată, Robinhood a aranjat uneori ca piețele de tranzacționare să păstreze activele clienților pentru perioade îndelungate, fără a-i informa pe utilizatori.
Bonta a subliniat că, deși criptomonedele reprezintă o industrie relativ nouă, legile de protecție a consumatorilor din California se aplică tuturor afacerilor, inclusiv firmelor de criptomonede. El a declarat: „Investigația și acordul nostru cu Robinhood ar trebui să transmită un mesaj puternic: Indiferent dacă ești un magazin fizic sau o companie de criptomonede, trebuie să respecți legile de protecție a consumatorului și investitorului din California.”
Poziția Robinhood
Robinhood nu a admis și nici nu a negat vreo vinovăție. Totuși, ca parte a acordului, utilizatorii trebuie să aibă permisiunea de a-și retrage activele digitale, iar compania trebuie să clarifice faptul că, în anumite cazuri, platforma va deține activele mai mult timp din cauza preocupărilor legate de securitatea rețelei.
Supravegherea SEC
Aceast acord survine în contextul în care compania se confruntă cu o investigație separată din partea Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din Statele Unite (SEC). În luna mai, SEC a informat Robinhood despre planurile de a depune o acțiune în justiție pentru presupuse încălcări ale legilor federale privind valorile mobiliare.
Robinhood, însă, intenționează să conteste afirmațiile SEC. Compania a declarat că va demonstra slăbiciunile legale și factuale ale cazului regulatorului financiar, susținând că activele listate pe platforma sa nu sunt valori mobiliare.