Stocurile de gaze naturale din România ating 88% din capacitate
În prezent, România dispune de 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale în depozitele subterane, ceea ce reprezintă peste 88% din capacitatea totală de stocare. Conform directivelor europene, țara trebuie să aibă depozitele umplute în proporție de 85% până la 1 septembrie, conform unui comunicat al Ministerului Energiei.
Regulamente și obiective pentru stocarea gazelor
Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene, adoptat pe 20 noiembrie 2023, stipulează că România trebuia să atingă un nivel de 65% în stocuri până la 1 iulie și 85% până la 1 septembrie. De asemenea, la începutul iernii, pe 1 noiembrie, ținta de constituire a stocurilor de gaze naturale este de 90% din capacitatea totală de înmagazinare.
Producția și consumul de gaze naturale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România produce zilnic aproximativ 25 milioane de metri cubi de gaze naturale, consumând circa jumătate din această cantitate, în timp ce alte 10 – 11 milioane de metri cubi sunt înmagazinate. Având deja 2,8 miliarde de metri cubi de gaze stocați, ținta de 90% se va atinge în curând. Burduja a subliniat că Ministerul Energiei va continua să stocheze gaze până la atingerea unei capacități de 100% și, probabil, va depăși acest prag, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.
Contextul internațional și importanța stocării gazelor
Ministrul a menționat că aceasta este o veste bună, mai ales în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, țară pe care tranzita majoritatea gazului rusesc exportat în Europa. De asemenea, Kievul a informat că nu va mai prelungi contractul de tranzit pentru gazele rusești, ceea ce subliniază și mai mult importanța stocării gazelor naturale pentru iarnă, atât pentru România, cât și pentru posibilele solicitări de sprijin din partea țărilor vecine.
Măsuri pentru siguranța energetică
În acest sens, Ministerul Energiei a început să lucreze la elaborarea unei hotărâri de Guvern care să stabilească măsuri pentru asigurarea nivelului de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului electroenergetic național, precum și pentru realizarea stocurilor de siguranță în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Burduja a concluzionat că, asemenea unui bun gospodar, ministerul își pregătește resursele pentru a trece cu bine peste iarnă.