Via Transilvanica, un traseu montan de 1400 de kilometri, se numără printre cele mai frumoase din lume, atrăgând anual mii de turiști, în special străini. Acest drum mai puțin cunoscut arată frumusețea Transilvaniei și a zonelor submontane din România, potrivit bugetul.ro.
Inițiat în 2018 de organizația Tășuleasa Social, proiectul Via Transilvanica este de real folos pentru turismul românesc.
Secțiunea din Hunedoara cuprinsă în traseul montan mai puțin cunoscut din România
Traseul traversează regiuni pitorești, punând în valoare peisaje, tradiții și istorie. În județul Hunedoara, de exemplu, turiștii parcurg aproximativ 140 de kilometri, traseul fiind accesibil atât drumeților, cât și cicliștilor.
Foto: Facebook/Via Transilvanica
Acest segment de traseu montan începe în zona Romoșel, intrând dinspre Cugir (județul Alba) și se termină la Porțile Transilvaniei, lângă ruinele Sarmizegetusei Ulpia Traiana.
Traseul este împărțit în etape de 15-20 km, fiind potrivit pentru toate nivelurile de experiență, indiferent că este vorba despre turiști experimentați sau începători.
Unde te cazezi pe traseul montan mai puțin cunoscut din România, de 1400 de kilometri
Cei care aleg să meargă pe acest traseu montan mai puțin cunoscut în România pot alege, pentru cazare, între pensiuni și campare în natură.
Traseul este bine marcat, cu ghiduri turistice disponibile, iar turiștii pot alege preparate tradiționale autentice pe parcursul traseului.
Atracții de neratat pe traseul montan mai puțin cunoscut din România
Printre punctele de interes de pe acest traseu montan mai puțin cunoscut în România, se numără:
Fundătura Ponorului, supranumită „Palma lui Dumnezeu”
Cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia
Zona pitorească Târsa
Traseul urmează vechi căi de acces, inclusiv o fostă linie de cale ferată cu cremalieră, adăugând valoare istorică experienței.
Via Transilvanica este pentru cei care urmează acest traseu montan mai mult decât o drumeție în natură, fiind și una prin cultură și istorie.