Turcia solicită aderarea la BRICS
Turcia a solicitat oficial să se alăture grupului țărilor emergente BRICS, conform unor surse citate de Bloomberg. Motivul acestei solicitări este dorința Ankarei de a-și consolida influența globală și de a stabili noi relații, în afara tradiționalilor săi aliați occidentali. Administrația președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, subliniază că centrul geostrategic de putere se mută și că nu mai este concentrat în economiile dezvoltate.
Noul curs diplomatic al Turciei reflectă ambiția acesteia de a dezvolta relații cu toate statele dintr-o lume multipolară, în timp ce își îndeplinește și angajamentele ca membru cheie al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Conform surselor anonime, Turcia a depus cererea de aderare la BRICS cu câteva luni în urmă, după ce a fost dezamăgită de lipsa progresului în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Candidatura sa pentru BRICS este, de asemenea, influențată de neînțelegerile cu alți membri NATO, având în vedere că Turcia menține relații strânse cu Rusia, în urma invaziei acesteia în Ucraina din 2022.
Deși nu au fost făcute comentarii oficiale din partea Ministerului de Externe turc sau a administrației prezidențiale, Erdoğan a declarat recent, în Istanbul, că Turcia poate fi atât puternică, cât și prosperă, dacă își îmbunătățește relațiile atât cu Estul, cât și cu Vestul. El a adăugat că orice altă abordare nu doar că nu ar fi în beneficiul țării, ci ar putea să îi facă rău.
Despre BRICS și extinderea sa
BRICS, un acronim pentru Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, include unele dintre cele mai mari economii emergente. La începutul anului 2024, grupul a fost extins prin aderarea Iranului, Emiratelor Arabe Unite, Etiopiei și Egiptului. Arabia Saudită a primit, de asemenea, o invitație de a se alătura, dar nu a făcut încă acest pas.
Extinderea ulterioară a grupului va fi discutată în cadrul summit-ului care va avea loc în orașul Kazan, Rusia, între 22 și 24 octombrie. Printre noile candidaturi se numără Malaysia, Thailanda și Azerbaidjan, un aliat apropiat al Turciei, toate percepând BRICS ca o alternativă la instituțiile dominate de Occident, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Noii membri ar putea beneficia de un acces mai facil la finanțare prin intermediul băncii de dezvoltare a grupului și ar putea extinde relațiile comerciale.
Partidul Justiției și Dezvoltării, fondat de Erdoğan, a acuzat de mult timp Occidentul că împiedică Turcia să își dezvolte industria de apărare și economia. Erdoğan a cerut, de asemenea, reformarea Consiliului de Securitate al ONU, insistând asupra extinderii numărului de membri permanenți. În plus, președintele turc a exprimat interesul ca Turcia să adere la Organizația de Cooperare de la Shanghai, creată ca un contrapartid al NATO de către Rusia și China.