Descoperiri în Banatul Montan
În ultimele luni, am avut ocazia să explorăm Banatul montan, un loc plin de frumusețe eternă și de oameni care își îmbină viața cu natura înconjurătoare. Vă invităm să descoperiți poveștile acestora, începând cu comorile ascunse ale acestei regiuni.
Una dintre aceste comori este sălbatică vale a Nerei, iar o altă comoară este un cătun transformat în casă și atelier de creație pentru artiști valoroși. Surprinzător, vechile gospodării țărănești din Socolari au devenit galerii de pictură, găzduiesc concerte de jazz și ateliere de antropologie teatrală.
Cheile Nerei – O Bijuterie Naturală
Ne aflăm în Caraș-Severin, la poalele Munților Banatului, pregătiți să explorăm Cheile Nerei. Acestea se întind pe 23 de kilometri, fiind cele mai lungi din țară, dar nu lungimea este ceea ce le face celebre, ci frumusețea lor sălbatică.
Râul Nera curge tumultuos printr-o pădure deasă și se aruncă spectaculos de pe stânci. Putem admira acest peisaj de pe o potecă îngustă ce trece prin șapte tuneluri sculptate în piatră. Marinel Lazăr, ranger, menționează că unii cred că aceste tuneluri au fost create de romani pentru a permite armatei să treacă spre Valea Almăjului, în timp ce alții susțin că sunt din perioada stăpânirii otomane.
Ochiul Beiului – O Legendă și O Realitate
Un alt punct de atracție este Ochiul Beiului, considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară. Conform legendei, fiul unei căpetenii otomane s-a îndrăgostit de o ciobăniță din Banat. Supărat de alegerea fiului său, tatăl a încuiat fata într-un turn din Cheile Nerei, iar tânărul a luptat pentru a o elibera. În timpul acestei bătălii, tânărul a pierdut un ochi, iar culoarea acestuia era turcoaz.
Adevărul științific este că lacul s-a format într-un bazin de calcar și este alimentat de un izvor subteran. Culoarea sa este rezultatul reflexiei luminii în apa cristalină, care acoperă pietrele albe, adesea acoperite cu alge și mușchi. În acest lac, întotdeauna cald, înoată păstrăvi, iar nuanțele sale variază între verde și albastru.
Un Eveniment Cultural la Socolari
Am avea nevoie de cel puțin trei zile pentru a descoperi toate tainele Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, dar am primit o invitație pe care nu o putem refuza: un eveniment cultural la Socolari. Într-un grajd, un beci și o șură din centrul satului, sunt deschise cinci galerii de artă. Muzicieni francezi sunt invitați să susțină un concert de jazz.
La doar 10 kilometri de Cheile Nerei, în acest sat puțin cunoscut, își desfășoară activitatea pictorul Gheorghe Fikl. Acesta a transformat o ruină într-un atelier de creație unde beneficiază de lumină naturală. Fikl afirmă: „Asta acum am terminat-o chiar azi. E una dintre temele mele… da, cu turma în biserică.” Picturile sale au ajuns să fie apreciate la nivel internațional, iar o lucrare de-a sa se poate vinde chiar și cu 30.000 de euro.
Gheorghe Fikl nu își face griji cu privire la furtul operelor sale, spunând: „Nu mi-e frică că le fură, că nu poți să le scoți pe ușă, pentru că sunt așa de mari.” Pictorul are lucrări în colecțiile Regelui Charles și ale Papei Francisc. El adaugă: „Cine știe unde va ajunge lucrarea făcută săptămâna trecută… Poate să se nască o poveste, poate să rămână în atelier ani de zile. Dar, de obicei, nu. De obicei, ele pleacă și foarte bine.”
Revirimentul satului Socolari prin artă și apicultură
Primul artist care a achiziționat o proprietate în satul Socolari este Tași Iosif Ștefan, cunoscut atât ca artist plastic, cât și ca apicultor. El deține cea mai mare stupină din zonă, unde mierea, polenul și lăptișorul de matcă coexistă cu arta contemporană. Tași a declarat: „Vara se ocupă de apicultură, iar iarna de artă.”
Acesta povestește cum, acum două decenii, satul era aproape abandonat, cu multe case în stare de ruină. Observa că fiecare poartă era decorată cu un desen al unui obiect din gospodărie, simbolizând uneltele necesare intervenției în caz de urgență.
Aerul boem și activitățile culturale, cum ar fi concertele și expozițiile, atrag vizitatori importanți în Socolari. Florian Vârcuș, proprietar al unei case din sat, remarcă: „Aici a fost cândva un atelier, acum o sută de ani, dar a stat fără acoperiș timp de 50 de ani. Am reconstruit partea aceasta. De fiecare dată când vine, Maia Morgenstern doarme aici, iar seara stăm la povești în curte. Aștept să revină cât mai curând.”
Arhitecta Marina Bojin s-a îndrăgostit de Socolari la prima vedere, apreciind că este unul din puținele sate din România unde construcțiile sunt realizate din piatră. În plimbările sale, a descoperit un detaliu fascinant: fereastra bârfitoare a fiecărei case. „Aici avem o fereastră normală. Dacă vreau să văd ce face vecinul, nu pot. Trebuie să mă duc la fereastra bârfitoare… Aici stai în casă, efectiv, ești ferit de ploaie și vânt și ai vizibilitate pentru a observa orice mișcare pe uliță,” explică Marina.
Marina a achiziționat o casă cu un grajd mare, pe care l-a transformat în restaurant, singurul dintr-o rază de 10 kilometri. Din neatenție, autoritățile au protejat satul de un aflux excesiv de turiști, deoarece drumul până în Socolari este plin de gropi. Multe localități din zonă nu dispun de apă curentă sau canalizare, însă cei care ajung aici se bucură de liniște, natură sălbatică și oameni autentici.