Șanse mari ca din această vară, cel târziu din toamnă, pe piața RCA să intre un nou jucător și numărul total al societăților care subscriu pe această linie să ajungă la 11, de la doar opt înainte de falimentul City Insurance, în 2021, și doar șapte activi efectiv imediat după falimentul Euroins din primăvara lui 2023. Este vorba de o societate despre venirea căreia Economica a scris în exclusivitate încă din vara anului trecut, care ține de liderul asigurărilor din Grecia, Interamerican, la rândul său parte din gigantul olandez Achmea: insurtech-ul Anytime.
Anytime nu va vinde doar RCA în România, intenționând să lanseze încă de la debut, sau în imediata apropiere a debutului, și linia CASCO. Ulterior, o altă linie pe care va încerca să se dezvolte este și cea a asigurărilor de locuință.
Așa cum anunțam la începutul acestui, șefii Interamerican, ca și cei ai Achmea, au scris deja pe rețele de socializare despre intrarea pe piața românească, fără să dea detalii.
Economica a discutat cu mai multe persoane implicate direct sau indirect în evoluția lucrurilor și a aflat că grecii au avut deja întâlniri cu toate instituțiile de la care trebuie să ia avize (ASF, BAAR, FGA), cu uniunea reprezentativă a pieței (UNSAR), dar și cu brokeri și specialiști în regularizarea daunelor. Ei au contractat și o casă de avocatură care se ocupă, printre altele, de înființarea unei sucursale locale, pas esențial în mersul procedurilor. Cel mai probabil, spun sursele citate, sucursala va fi deja înregistrată în această primavară, urmând ca următorul pas să fie înscrierea în Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), acolo unde trebuie să fie membră orice firmă care vrea să vândă asigurări auto pe teritoriul României. „A fost o întâlnire la BAAR la finalul lunii noiembrie 2024. Li s-a dat o listă cu ce condiții trebuie să îndeplinească și acum se așteaptă. Primul pas este să își deschidă sucursala din România”, spune una dintre sursele citate.
Mai mult decât atât, grecii au demarat deja procedurile de recrutare a personalului și au și contractat mai multe persoane cu experiență pe piața locală pentru pozițiile de coordonator al liniilor auto, coordonator al vânzărilor și responsabil de daune. Numele sunt deja cunoscute în piață, însă nu le putem divulga pentru moment, în condițiile în care sucursala nu a fost încă înființată oficial. În total, spun sursele noastre, Anytime va avea câteva zeci de angajați în România. Important de subliniat este că de conducerea de ansamblu a activității din România se va ocupa în mod direct Antonis Tsaknakis (foto), șeful departamentului internațional al Interamerican și cel care coordonează activitatea insurtech-ului Anytime.
Pe sistemul „vedetelor” Axeria Iard și Hellas Direct și ceva în plus. Ce șoferi vor beneficia de cele mai bune oferte
Ca și Hellas Direct (Cipru) și Axeria Iard (Franța), Anytime va activa în România în baza așa numitului pașaport european. Mai precis este vorba despre sistemul Fredoom of Establishment (FOE), care presupune că Anytime va vinde în România printr-o simplă sucursală, fiind autorizată, reglementată și supravegheată de autoritatea din Grecia. La fel ca cele două societăți mai sus amintite, grecii vor contribui și la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ceea ce înseamnă că, în caz de faliment, păgubiții vor fi acoperiți de FGA, la fel cum s-a întâmplat și cu păgubiții din cazurile Astra, Carpatica Asig, City Insurance sau Euroins.
Mai departe, însă, la fel ca în cazul Hellas și Axeria, posibilitățile de intervenție ale autorităților din România în cazul unor probleme sunt limitate și se concentrează, practic, în jurul comunicării cu autoritățile din țara de origine a firmei și, dacă este cazul, solictări de intervenție la EIOPA (autoritatea europeană în domeniul asigurărilor și pensiilor private). Doar în cazuri extreme, în care s-ar dovedi că există un comportament repetitiv și voit rău intenționat al acestor firme, ASF ar putea interveni în baza regulilor de conduită mergând chiar până la sistarea vânzărilor.
Deocamdată, însă, nu se pune problema unor astfel de situații, iar Anytime vine oricum cu mai multe elemente care o deosebesc de ceilalți jucători cu aceeași formă de organizare. Unul dintre aceste elemente este apartenența trasparentă la un grup mare de asigurări, Achmea, care are active de 190 de miliarde de euro, peste 2,5 milioane de clienți și investiții în 27 de companii financiare, inclusiv fonduri de pensii. Un al doilea element care particularizează Anytime este că nu va vinde doar RCA la început, așa cum au făcut Hellas și Axeria, dar și Eazy Asigurări (societate românească de asigură intrată pe piață în vara anului trecut).
În al treilea rând, Anytime spune că va vinde exclusiv online, iar aceasta ar fi o premieră pentru piața din România. Același sistem îl anunțase și Eazy Asigurări, însă societatea controlată de fondatorul Superbet, Sacha Dragic, a renunțat relativ rapid la idee și s-a dezvoltat inclusiv pe canalele clasice de vânzare, având în vedere că piața online din Româania este momentan atât de rudimentară încât nici măcar nu există statistici clare privind procentul de asigurări (RCA sau de orice alt tip) vândute prin acest canal. În acest context, venirea Anytime ar putea aduce o schimbare majoră, având în vedere și experiența sa din țări ca Cipru și Grecia, acolo unde insurtech-urile au prins foarte bine.
În ceea ce privește tipul de clienți către care va ținti cu precădere Anytime, lucrurile vor urma aproape sigur un tipar deja consacrat de toți nou veniții pe piață. Și Axeria și Hellas și bulgarii de la Dallbogg, dar și Eazy Asigurări încearcă să se ducă cu prețuri mici spre orașele mici și medii și spre șoferii care conduc automobile înregistrate pe persoană fizică. Toate cele amintite mai sus, mai puțin Axeria în ultima vreme, evită zone ca București și Ilfov, dar și alte orașe mari, unde numărul și severitatea accidentelor este ridicată, deci și daunele sunt mari. De altfel, țintind aceste zone cu prețuri mici, Axeria și Hellas au devenit adevărate vedete ale utilmului an. Detalii despre aceste evoluții găsiți accesând linkul de mai jos.
Gigantul Achmea și grecii de la Interamerican revin după 12 ani în România
Interamerican a fost una dintre primele companii străine de asigurări care au intrat pe piața din România după 1989. Societatea, foarte activă din perspectiva acțiunilor de marketing și publicitate, a debutat în 1998 și ajunsese, în 2008, la 55 de agenții în toată țara. Deși nu a reușit să ajungă în top 3 din perspectiva vânzărilor, Interamerican a fost o prezență notabilă și atipică pentru piața subdezvoltată din România, poate singura societate compozită care avea un portofoliu substanțial de asigurări de viață și sănătate și, mai ales, de asigurări pentru credite și garanții.
În 2008, firma a fost redenumită Eureko, după numele grupului olandez din care făcea parte din 2001, și s-a reprofilat strict pe asigurări de sănătate și de viață, încercând să profite de anunțata reformă a sănătății din mandatele lui Traian Băsescu, care presupunea liberalizarea pieței de sănătate și cuplarea firmelor private de asigurare la banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CASS).
Nu a reușit să se impună, în primul rând pentru că nici reforma nu a mai avut loc, și a ieșit din România în 2012 după investiții anunțate de circa 30 de milioane de euro. Atunci, Eureko BV, firma mamă, se numea deja Achmea, numele conglomeratului financiar cu care a fuzionat. Înainte să renunțe la subscrierile pe asigurări generale, Interamerican a încheiat cel mai bun an al său din România (2008) cu Prime Brute Subscrise (PBS) de peste 20 de milioane de euro și o structură a portofoliului formată din viață și sănătate (34%), CASCO (29%), asigurări de credite și garanții (21%), incendii și calamități (10%) și RCA (7,5%).
Interamerican este cea mai mare societate de asigurări din Grecia. În 2022 a înregistrat vânzări de circa 440 de milioane de euro, nivel comparabil cu cel atins de al treilea asigurător din România, Omniasig VIG, cu o importantă componentă de asigurări de viață și sănătate (160 de milioane de euro PBS). Firma are anual circa 700.000 de clienți, un număr important raportat la populația Greciei, adică jumătate din cea a României, dar și la concurența mult mai mare din Grecia.
Achmea, grupul olandez din care face parte, gestionează active de 190 de miliarde de euro și investiții în 27 de companii financiare, inclusiv fonduri de pensii cu un total de 2,5 milioane de clienți.