Europa se confruntă cu un deficit de inovații și o productivitate scăzută
Europa se află într-o situație dificilă, având un deficit de inovații și o productivitate scăzută, ceea ce pune economia regiunii pe un drum către stagnare, cu excepția cazului în care nu se schimbă direcția. Acesta este punctul de vedere al laureatului Premiului Nobel, Michael Spence, într-o analiză publicată de Project Syndicate. Spence subliniază că creșterea pe termen lung a productivității în economiile avansate depinde de schimbările structurale conduse de inovațiile tehnologice.
Problema principală a Europei constă în faptul că, în diverse domenii, de la inteligența artificială la semiconductoare și calculul cuantic, Statele Unite și chiar China au lăsat Europa în urmă. Această tendință de subperformanță a Europei durează de ani de zile. În 2008, PIB-ul Statelor Unite și cel al zonei euro erau aproximativ egale. Acum, economia Statelor Unite este cu aproximativ 75% mai mare decât cea a zonei euro, conform datelor Băncii Mondiale. Desigur, fluctuațiile valutare au distorsionat aceste cifre. Ajustat în funcție de puterea de cumpărare, producția Uniunii Europene a scăzut cu doar 4% față de cea a Statelor Unite în ultimii 20 de ani.
Între timp, investitorii recunosc din ce în ce mai mult epoca „excepționalismului american” în economia globală și pe piețele financiare. Acest lucru contrastează cu statutul crescând al Europei ca destinație turistică, până la punctul în care mulțimile uriașe de turiști au generat reacții vehemente din partea localnicilor, sătui de vizitatorii care blochează străzile, ridică prețurile și ocupă locuințele.
Spence, care este senior research fellow la Hoover Institution, a atribuit deficitul de inovații din Europa lipsei de investiții într-un mediu deja descentralizat de cercetare și dezvoltare, integrării incomplete a pieței unice, absenței unor infrastructuri esențiale precum puterea de calcul și disponibilității limitate a fondurilor de capital de risc și capital privat. Cu toate acestea, Europa are potențialul de a depăși aceste obstacole, beneficiind de talentele provenite din universitățile sale și de o rețea de securitate socială care oferă siguranța economică necesară pentru asumarea riscurilor antreprenoriale.
Spence avertizează că, fără o nouă viziune economică, sectoarele industriale tradiționale, care sunt mai puțin inovatoare, vor continua să domine, în timp ce cei mai buni și mai străluciți vor migra către alte țări. El subliniază că Europa trebuie să decidă: poate rămâne pe cursul actual, care va duce cu siguranță la stagnare relativă, sau poate să contureze un nou drum. „Ultimul abordare este mai riscantă, dar are un potențial de creștere mult mai mare”, adaugă el.
Cu toate acestea, această alegere nu pare a fi o prioritate pentru politicieni sau alegători, a avertizat el, făcând apel la lideri să ofere o imagine clară despre ce va aduce menținerea status quo-ului sau o nouă viziune economică.