Inflația în zona euro atinge cel mai scăzut nivel din 2021
Inflația în zona euro a scăzut în luna august la cel mai redus nivel din mijlocul anului 2021, ceea ce întărește argumentele pentru o nouă reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE) în cadrul întâlnirii oficiale a consiliului de administrație programate pentru luna septembrie. Conform datelor publicate pe 30 august de către agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, prețurile de consum au crescut cu 2.2% în termeni anuali în această lună. Această valoare este semnificativ mai mică decât creșterea de 2.6% înregistrată în luna iulie și se aliniază prognozelor economiștilor.
Componenta de bază a inflației, care exclude bunurile cu prețuri extrem de volatile, cum ar fi alimentele și energia, a înregistrat, de asemenea, o ușoară scădere, ajungând la un ritm anual de 2.8% în august, după trei luni consecutive de creștere, când a fost de 2.9%.
Reacții la întâlnirea de la Jackson Hole
Aceste vești pozitive privind inflația vor contribui la consolidarea optimismului în rândul participanților la întâlnirea anuală organizată de Rezerva Federală la Jackson Hole, desfășurată săptămâna trecută. În cadrul acestei întâlniri, președinții celor trei mari bănci centrale ale lumii (Rezerva Federală a SUA, BCE și Banca Angliei) au asigurat că ratele dobânzilor vor scădea.
Investitorii se așteaptă la două sau trei reduceri ale ratelor dobânzilor de către BCE până la sfârșitul anului, precum și la măsuri suplimentare în 2025. Șeful Băncii Centrale din Estonia, Madis Müller, este convins că o reducere a ratelor dobânzilor este posibilă în luna septembrie. De asemenea, omologul său portughez, Mário Centeno, a caracterizat decizia din septembrie de a reduce rata dobânzii de depozit de la 3.75% la 3.5% drept „ușor de realizat”.
Avertizări din partea economiștilor
Cu toate acestea, în ultimele zile, economiști influenți au avertizat că lupta băncilor centrale împotriva inflației nu s-a încheiat. Printre aceștia se numără și Isabel Schnabel, membră a consiliului executiv al BCE, care a subliniat în dimineața zilei de 30 august, în cadrul unei declarații la Tallinn, că riscurile pentru perspectivele inflaționiste rămân, în special în sectorul serviciilor, și că colegii săi nu ar trebui să reducă ratele dobânzilor prea repede.
Aceeași opinie o împărtășește și Joachim Nagel, șeful Bundesbank, care a avertizat pe 29 august că politica monetară nu ar trebui relaxată prea repede, întrucât obiectivul de 2% anual nu a fost încă atins. Cele mai recente date de la Eurostat arată că inflația în sectorul serviciilor a accelerat la 4.2% anual, din cauza creșterii semnificative a salariilor.
Previziuni pentru viitor
BCE estimează că inflația va reveni la obiectivul de 2% anual până la sfârșitul anului 2025, cu fluctuații pe parcursul acestui proces. Aceste prognoze se bazează pe o încetinire a creșterii salariilor, pe compensarea parțială a creșterilor salariale prin profituri corporative și pe o sporire a productivității muncii, care va reduce costurile pe unitate de produs. Datele referitoare la productivitatea din zona euro pentru al doilea trimestru au fost dezamăgitoare, dar creșterile salariale convenite în cadrul negocierilor colective au fost mai mici decât așteptările.
Se conturează, totodată, o strângere suplimentară a pieței muncii din zona euro, ceea ce este evident din scăderea neașteptată a ratei șomajului în luna iulie la 6.4%, comparativ cu 6.5% în iunie și 6.6% în iulie 2023.